Polędwica wieprzowa pieczona w rękawie z papryką i pieczarkami
Przygotowanie pysznej polędwicy wieprzowej w rękawie może być proste i przyjemne. Będziemy korzystać z takich składników jak papryka i pieczarki, które nie tylko dodadzą naszej potrawie soczystości, ale również wprowadzą niesamowite nuty smaku. Wybór polędwicy wieprzowej sprawi, że nasze danie będzie delikatne i miękkie. Ten przepis jest idealny na specjalne okazje, ale również sprawdzi się jako komfortowy, codzienny obiad. Jest to prawdziwa uczta dla miłośników mięsa. Jeśli zazwyczaj pieczesz polędwicę wołową w folii, to tym razem spróbuj naszego przepisu na polędwicę wieprzową pieczoną w rękawie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kawałek wieprzowiny (500-600 g)
- 250 g pieczarek
- 1 strąk czerwonej papryki
- 1 średnia cebula
- marynata:
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 1 płaska łyżeczka czosnku suszonego
- szczypta chilli
- dodatkowo:
- szczypior do posypania
Polędwica wieprzowa pieczona w rękawie z papryką i pieczarkami – jak zrobić?
-
1.
Mięso płuczemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym, przekrawamy w poprzek na połowy. Składniki marynaty mieszamy i smarujemy nią mięso ze wszystkich stron. Odstawiamy do lodówki na ok. 60 minut. -
2.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Pieczarki dokładnie oczyszczamy, przycinamy trzonki. Kroimy w grube plastry. Paprykę płuczemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w romby lub w paski. -
3.
Mięso układamy w rękawie do pieczenia, na mięsie rozkładamy cebulę, następnie paprykę i pieczarki. Zawiązujemy końce rękawa i układamy w naczyniu żaroodpornym. Z wierzchu robimy kilka małych nacięć i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 35 minut, rozcinamy rękaw, zsuwamy warzywa na boki i dopiekamy jeszcze ok. 10 minut z funkcją grilla. -
4.
Polędwicę wyjmujemy z rękawa, kroimy w grube plastry, układamy na półmisku i obkładamy cebulą, papryką i pieczarkami. Mięso skrapiamy wytworzonym sosem. Całość posypujemy posiekanym szczypiorem.
Piękno – dodatkowe informacje
Czas przygotowania nie obejmuje czasu leżakowania mięsa w lodówce.
Zamiast pieczarek brązowych można użyć białych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Polędwica gotowana na parze
Następny przepis: Polędwica z tuńczyka z dwoma sosami i ziemniaczkami