Polędwica wieprzowa pieczona w rękawie z papryką i pieczarkami

Polędwica wieprzowa pieczona w rękawie z papryką i pieczarkami

Przygotowanie pysznej polędwicy wieprzowej w rękawie może być proste i przyjemne. Będziemy korzystać z takich składników jak papryka i pieczarki, które nie tylko dodadzą naszej potrawie soczystości, ale również wprowadzą niesamowite nuty smaku. Wybór polędwicy wieprzowej sprawi, że nasze danie będzie delikatne i miękkie. Ten przepis jest idealny na specjalne okazje, ale również sprawdzi się jako komfortowy, codzienny obiad. Jest to prawdziwa uczta dla miłośników mięsa. Jeśli zazwyczaj pieczesz polędwicę wołową w folii, to tym razem spróbuj naszego przepisu na polędwicę wieprzową pieczoną w rękawie.

Składniki:

  • 1 kawałek wieprzowiny (500-600 g)
  • 250 g pieczarek
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 1 średnia cebula
  • marynata:
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 płaska łyżeczka czosnku suszonego
  • szczypta chilli
  • dodatkowo:
  • szczypior do posypania

Polędwica wieprzowa pieczona w rękawie z papryką i pieczarkami – jak zrobić?

  1. 1.
    Mięso płuczemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym, przekrawamy w poprzek na połowy. Składniki marynaty mieszamy i smarujemy nią mięso ze wszystkich stron. Odstawiamy do lodówki na ok. 60 minut.
  2. 2.
    Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Pieczarki dokładnie oczyszczamy, przycinamy trzonki. Kroimy w grube plastry. Paprykę płuczemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w romby lub w paski.
  3. 3.
    Mięso układamy w rękawie do pieczenia, na mięsie rozkładamy cebulę, następnie paprykę i pieczarki. Zawiązujemy końce rękawa i układamy w naczyniu żaroodpornym. Z wierzchu robimy kilka małych nacięć i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 35 minut, rozcinamy rękaw, zsuwamy warzywa na boki i dopiekamy jeszcze ok. 10 minut z funkcją grilla.
  4. 4.
    Polędwicę wyjmujemy z rękawa, kroimy w grube plastry, układamy na półmisku i obkładamy cebulą, papryką i pieczarkami. Mięso skrapiamy wytworzonym sosem. Całość posypujemy posiekanym szczypiorem.

Piękno – dodatkowe informacje

Czas przygotowania nie obejmuje czasu leżakowania mięsa w lodówce.

Zamiast pieczarek brązowych można użyć białych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Polędwica gotowana na parze
Następny przepis: Polędwica z tuńczyka z dwoma sosami i ziemniaczkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode