Polędwica długodojrzewająca

Polędwica długodojrzewająca

Miłośnicy kulinarnych doznań docenią nasz wyjątkowy przepis na polędwicę długodojrzewającą. To wykwintne danie, szczególnie dedykowane dla prawdziwych smakoszy, które podkreśla intensywność smaku wolno dojrzewającej polędwicy wieprzowej. Cierpliwość w oczekiwaniu na optymalne dojrzenie mięsa przekłada się na unikalne walory smakowe. Polędwiczki okrasy dzięki unikalnym technikom dojrzewania nabierają niepowtarzalnego aromatu i konsystencji. To propozycja dla tych, którzy chcą przełamać rutynę w kuchni i odkryć nowe, nieznane dotąd smaki. Spróbuj tego przepisu – polędwica długodojrzewająca doskonale sprawdzi się jako wyszukana okrasa na specjalne okazje!

Składniki:

  • Ok. 1 kg polędwicy wieprzowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • Pończocha lub gaza

Polędwica długodojrzewająca – jak zrobić?

  1. Polędwicę myjemy, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy. Dokładnie obtaczamy w cukrze i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na 24-36 godzin. W połowie wyznaczonego czasu mięso obracamy na drugą stronę.
  2. Po tym czasie, wodę, która wypłynęła z mięsa wylewamy, a mięso dokładnie płuczemy w wodzie. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w soli. Ponownie wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wkładamy do lodówki na kolejne 24-36 godzin. W połowie czasu, obracamy polędwicę na drugą stronę.
  3. Po tym czasie, wodę wylewamy, a mięso płuczemy w wodzie i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
  4. W miseczce mieszamy przyprawy: majeranek z papryką słodką oraz ostrą. Mieszanką przypraw dokładnie nacieramy polędwiczkę i wkładamy do suchego naczynia żaroodpornego. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy do lodówki na kolejne 24-36 godzin.
  5. Po tym czasie, mięso przekładamy do nowej pończochy lub zawijamy w gazę i zawieszamy w suchym i przewiewnym miejscu na min. 4-5 dni. Moja wisiała 7 dni zawinięta w gazie.
  6. Po tym czasie, polędwiczkę wyciągamy z gazy/pończochy i przed spożyciem kroimy w cienkie plasterki.
  7. Gotową wędlinę przechowujemy w lodówce.

Polędwica długodojrzewająca – dodatkowe informacje

Im dłużej trzymamy mięso w soli, tym bardziej końcowa wędlina będzie słona. U mnie polędwica była dość cienka i zarówno w cukrze, jak i soli, leżała nie dłużej niż 24-26 godzin. Im grubszy kawałek mięsa, tym ma więcej wody i dłużej musi się konserwować w soli lub/i cukrze.

Przed obtoczeniem w przyprawach mięso nie powinno mieć już w sobie wody.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Poffertjes - holenderskie naleśniki
Następny przepis: Pokusa Pameli - sernik przekładany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode