Polędwica długodojrzewająca
Miłośnicy kulinarnych doznań docenią nasz wyjątkowy przepis na polędwicę długodojrzewającą. To wykwintne danie, szczególnie dedykowane dla prawdziwych smakoszy, które podkreśla intensywność smaku wolno dojrzewającej polędwicy wieprzowej. Cierpliwość w oczekiwaniu na optymalne dojrzenie mięsa przekłada się na unikalne walory smakowe. Polędwiczki okrasy dzięki unikalnym technikom dojrzewania nabierają niepowtarzalnego aromatu i konsystencji. To propozycja dla tych, którzy chcą przełamać rutynę w kuchni i odkryć nowe, nieznane dotąd smaki. Spróbuj tego przepisu – polędwica długodojrzewająca doskonale sprawdzi się jako wyszukana okrasa na specjalne okazje!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ok. 1 kg polędwicy wieprzowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki soli
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- Pończocha lub gaza
Polędwica długodojrzewająca – jak zrobić?
- Polędwicę myjemy, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy. Dokładnie obtaczamy w cukrze i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na 24-36 godzin. W połowie wyznaczonego czasu mięso obracamy na drugą stronę.
- Po tym czasie, wodę, która wypłynęła z mięsa wylewamy, a mięso dokładnie płuczemy w wodzie. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w soli. Ponownie wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wkładamy do lodówki na kolejne 24-36 godzin. W połowie czasu, obracamy polędwicę na drugą stronę.
- Po tym czasie, wodę wylewamy, a mięso płuczemy w wodzie i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
- W miseczce mieszamy przyprawy: majeranek z papryką słodką oraz ostrą. Mieszanką przypraw dokładnie nacieramy polędwiczkę i wkładamy do suchego naczynia żaroodpornego. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy do lodówki na kolejne 24-36 godzin.
- Po tym czasie, mięso przekładamy do nowej pończochy lub zawijamy w gazę i zawieszamy w suchym i przewiewnym miejscu na min. 4-5 dni. Moja wisiała 7 dni zawinięta w gazie.
- Po tym czasie, polędwiczkę wyciągamy z gazy/pończochy i przed spożyciem kroimy w cienkie plasterki.
- Gotową wędlinę przechowujemy w lodówce.
Polędwica długodojrzewająca – dodatkowe informacje
Im dłużej trzymamy mięso w soli, tym bardziej końcowa wędlina będzie słona. U mnie polędwica była dość cienka i zarówno w cukrze, jak i soli, leżała nie dłużej niż 24-26 godzin. Im grubszy kawałek mięsa, tym ma więcej wody i dłużej musi się konserwować w soli lub/i cukrze.
Przed obtoczeniem w przyprawach mięso nie powinno mieć już w sobie wody.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Poffertjes - holenderskie naleśniki
Następny przepis: Pokusa Pameli - sernik przekładany