Poffertjes - holenderskie naleśniki

Poffertjes – holenderskie naleśniki

Jeżeli jesteś pasjonatem kuchni międzynarodowej i uwielbiasz odkrywać nowe smaki, przepis na poffertjes – holenderskie naleśniki – z pewnością Cię zainteresuje. Poffertjes są to niewielkie, puszyste naleśniczki, które zdecydowanie różnią się od tradycyjnych polskich naleśników. Ich niepowtarzalny smak i konsystencja to wynik specjalnej metody przygotowania, opartej na holenderskiej tradycji kulinarnych. To idealna propozycja na słodki deser, który z pewnością zachwyci wszelakie podniebienia, zarówno miłośników kuchni holenderskiej, jak i tych, którzy dopiero zaczynają z nią swoją przygodę.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajo
  • pół łyżeczki drożdży w proszku
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • PONADTO:
  • masło
  • cukier puder

Poffertjes – holenderskie naleśniki – jak zrobić?

  1. Mleko delikatnie podgrzać, dodać drożdże. Dokładnie rozmieszać i odstawić na chwilę.
  2. Do mleka i drożdży dodać mąkę, cukier, szczyptę soli oraz jajko. Dokładnie wymieszać.
  3. Zostawić przykryte ścierką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ok 30 min.
  4. Patelnię rozgrzać, posmarować masłem.
  5. Ciasto nalewać malutkimi porcjami. Piec na rumiano z obu stron.
  6. Gotowe placuszki oprószyć cukrem pudrem.

Słowa kluczowe: naleśniki holenderskie przepis, małe naleśniczki, poffertjes przepis, nalesniki holenderskie, naleśniki holenderskie, poffertjes

Poffertjes – dodatkowe informacje

Im mniejsze placuszki, tym ładniej się prezentują.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowe kluski
Następny przepis: Pogača - serbski chlebek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode