Poffertjes – holenderskie naleśniki
Jeżeli jesteś pasjonatem kuchni międzynarodowej i uwielbiasz odkrywać nowe smaki, przepis na poffertjes – holenderskie naleśniki – z pewnością Cię zainteresuje. Poffertjes są to niewielkie, puszyste naleśniczki, które zdecydowanie różnią się od tradycyjnych polskich naleśników. Ich niepowtarzalny smak i konsystencja to wynik specjalnej metody przygotowania, opartej na holenderskiej tradycji kulinarnych. To idealna propozycja na słodki deser, który z pewnością zachwyci wszelakie podniebienia, zarówno miłośników kuchni holenderskiej, jak i tych, którzy dopiero zaczynają z nią swoją przygodę.
admin
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajo
- pół łyżeczki drożdży w proszku
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- PONADTO:
- masło
- cukier puder
Poffertjes – holenderskie naleśniki – jak zrobić?
- Mleko delikatnie podgrzać, dodać drożdże. Dokładnie rozmieszać i odstawić na chwilę.
- Do mleka i drożdży dodać mąkę, cukier, szczyptę soli oraz jajko. Dokładnie wymieszać.
- Zostawić przykryte ścierką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ok 30 min.
- Patelnię rozgrzać, posmarować masłem.
- Ciasto nalewać malutkimi porcjami. Piec na rumiano z obu stron.
- Gotowe placuszki oprószyć cukrem pudrem.
Słowa kluczowe: naleśniki holenderskie przepis, małe naleśniczki, poffertjes przepis, nalesniki holenderskie, naleśniki holenderskie, poffertjes
Poffertjes – dodatkowe informacje
Im mniejsze placuszki, tym ładniej się prezentują.