Pogača – serbski chlebek
Zapraszamy do odkrywania kuchni serbskiej z naszym przepisem na Pogača – serbski chlebek. Jest to niezwykle popularne danie na Bałkanach, które przed wiekami stało się podstawowym elementem tamtejszej diety. Wyróżniają się swoją puszystą strukturą i delikatnym, kremowym smakiem. Chociaż idealnie nadaje się do każdego posiłku, najlepiej komponuje się z daniami mięsnymi, sosami i gulaszami. Mimo swojej prostoty, Pogača ma bogatą historię, będąc jednym z najstarszych chlebów w Europie. To kulinarny pomost pomiędzy Orientem a Zachodem, który zachwyca niezwykłą wszechstronnością. Pogača to bez wątpienia klasyczny dodatek do każdej środkowoeuropejskiej uczty.
admin
Składniki:
- 1 kg mąka krupczatka
- 450 ml ciepłego mleko
- 50 ml olej rzepakowy lub słonecznikowy
- 2 jajka
- 1 białko
- 3 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki cukru
- 50 gr drożdże
- Do smarowania:
- 250 gr margaryny lub masła temperatury pokojowej
- 1 żółtko
- sezam
Pogača – serbski chlebek – jak zrobić?
- Z odrobiny mleka, mąki, cukru i drożdży robimy rozczyn i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Reszta składników wsypujemy i wlewamy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy rękoma lub robotem dopóki nie będzie odchodziło od miski.
- Ciasto trzeba rozwałkować jak najcieniej. Ja dzielę ciasto na dwie części to mi łatwiej rozwałkować na duży prostokąt. Który smarujemy margaryną lub masłem.
- Posmarowane ciasto zwijamy w rulon.
- Rulon kroimy na 4-5 cm kawałki.
- Kawałki układamy do okrągłej formy o średnicy 36 cm i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180°C na około 1 godzinę.
Pogača – dodatkowe informacje
Ciasto trzeba bardzo dobrze wyrobić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Poffertjes - holenderskie naleśniki
Następny przepis: Pokusa Pameli - sernik przekładany