Pogača - serbski chlebek

Pogača – serbski chlebek

Zapraszamy do odkrywania kuchni serbskiej z naszym przepisem na Pogača – serbski chlebek. Jest to niezwykle popularne danie na Bałkanach, które przed wiekami stało się podstawowym elementem tamtejszej diety. Wyróżniają się swoją puszystą strukturą i delikatnym, kremowym smakiem. Chociaż idealnie nadaje się do każdego posiłku, najlepiej komponuje się z daniami mięsnymi, sosami i gulaszami. Mimo swojej prostoty, Pogača ma bogatą historię, będąc jednym z najstarszych chlebów w Europie. To kulinarny pomost pomiędzy Orientem a Zachodem, który zachwyca niezwykłą wszechstronnością. Pogača to bez wątpienia klasyczny dodatek do każdej środkowoeuropejskiej uczty.

Składniki:

  • 1 kg mąka krupczatka
  • 450 ml ciepłego mleko
  • 50 ml olej rzepakowy lub słonecznikowy
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 50 gr drożdże
  • Do smarowania:
  • 250 gr margaryny lub masła temperatury pokojowej
  • 1 żółtko
  • sezam

Pogača – serbski chlebek – jak zrobić?

  1. Z odrobiny mleka, mąki, cukru i drożdży robimy rozczyn i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Reszta składników wsypujemy i wlewamy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy rękoma lub robotem dopóki nie będzie odchodziło od miski.
  2. Ciasto trzeba rozwałkować jak najcieniej. Ja dzielę ciasto na dwie części to mi łatwiej rozwałkować na duży prostokąt. Który smarujemy margaryną lub masłem.
  3. Posmarowane ciasto zwijamy w rulon.
  4. Rulon kroimy na 4-5 cm kawałki.
  5. Kawałki układamy do okrągłej formy o średnicy 36 cm i odstawiamy do wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięte ciasto smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180°C na około 1 godzinę.

Pogača – dodatkowe informacje

Ciasto trzeba bardzo dobrze wyrobić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Poffertjes - holenderskie naleśniki
Następny przepis: Pokusa Pameli - sernik przekładany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode