Podgrzybek opiekany w zalewie octowej

Podgrzybek opiekany w zalewie octowej

Podgrzybek opiekany w zalewie octowej to idealny przepis dla miłośników intensywnych, wyrazistych smaków. To połączenie swojskości podgrzybków z ostrym, orzeźwiającym octem tworzy niepowtarzalny duet, idealny na ciepłe, jesienne wieczory. Grzyby panierowane w zalewie octowej to propozycja zarówno na domową imprezę, jak i wykwintny posiłek. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe – dostarczają dużo białka, a ocet pomaga w ich trawieniu. Jeśli szukasz nowego pomysłu na podgrzybki, ten przepis z pewnością Cię zainteresuje. Wypróbuj tę starą, ale zawsze modną kombinację i przekonaj się sam, jak wspaniały smak kryje się w tych prostych składnikach.

Składniki:

  • Podgrzybki (tylko kapelusze)
  • Jajka
  • Mleko (1/2 szklanki)
  • Tarta bułka
  • Mąka pszenna
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, papryka słodka, kucharek, cebula
  • Zalewa: 5 szklanek wody, szklanka octu, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżka soli, 2 listki laurowe, 4 sztuki ziela angielskiego

Podgrzybek opiekany w zalewie octowej – jak zrobić?

  1. Grzybki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą (ja myję gąbką do naczyń). Następnie osuszamy na ręczniku, 3 jajka rozbełtać w misce. Dodać mleko, trochę soli, papryki słodkiej i trochę przyprawy kucharek. Wszystko wymieszać.
  2. Do jednego naczynia wsypać mąkę, a do drugiego tartą bułkę. Umyte grzybki wkładać do mąki, a następnie do jajka i do tartej bułki, tak jak schabowe. Piec na oleju z obydwu stron.
  3. Upieczone grzybki wkładamy do słoików. Cebule pokroić w półksiężyce i po kilka włożyć na grzybki.
  4. Składniki na zalewę zagotować. Gorącą zalewą zalać grzybki. Zakręcić słoiki i obrócić do góry dnem.
  5. Po godzinie grzybki pasteryzować przez 30 minut.

Grzyby panierowane w zalewie octowej

Podgrzybek opiekany w zalewie octowej – dodatkowe informacje

Zalewe można podwoić w zależności ile mamy grzybków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Podgrzybki marynowane pasteryzowane w piekarniku
Następny przepis: Podgrzybki marynowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode