Podgrzybek opiekany w zalewie octowej
Podgrzybek opiekany w zalewie octowej to idealny przepis dla miłośników intensywnych, wyrazistych smaków. To połączenie swojskości podgrzybków z ostrym, orzeźwiającym octem tworzy niepowtarzalny duet, idealny na ciepłe, jesienne wieczory. Grzyby panierowane w zalewie octowej to propozycja zarówno na domową imprezę, jak i wykwintny posiłek. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe – dostarczają dużo białka, a ocet pomaga w ich trawieniu. Jeśli szukasz nowego pomysłu na podgrzybki, ten przepis z pewnością Cię zainteresuje. Wypróbuj tę starą, ale zawsze modną kombinację i przekonaj się sam, jak wspaniały smak kryje się w tych prostych składnikach.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Podgrzybki (tylko kapelusze)
- Jajka
- Mleko (1/2 szklanki)
- Tarta bułka
- Mąka pszenna
- Olej do smażenia
- Przyprawy: sól, papryka słodka, kucharek, cebula
- Zalewa: 5 szklanek wody, szklanka octu, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżka soli, 2 listki laurowe, 4 sztuki ziela angielskiego
Podgrzybek opiekany w zalewie octowej – jak zrobić?
- Grzybki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą (ja myję gąbką do naczyń). Następnie osuszamy na ręczniku, 3 jajka rozbełtać w misce. Dodać mleko, trochę soli, papryki słodkiej i trochę przyprawy kucharek. Wszystko wymieszać.
- Do jednego naczynia wsypać mąkę, a do drugiego tartą bułkę. Umyte grzybki wkładać do mąki, a następnie do jajka i do tartej bułki, tak jak schabowe. Piec na oleju z obydwu stron.
- Upieczone grzybki wkładamy do słoików. Cebule pokroić w półksiężyce i po kilka włożyć na grzybki.
- Składniki na zalewę zagotować. Gorącą zalewą zalać grzybki. Zakręcić słoiki i obrócić do góry dnem.
- Po godzinie grzybki pasteryzować przez 30 minut.
Grzyby panierowane w zalewie octowej
Podgrzybek opiekany w zalewie octowej – dodatkowe informacje
Zalewe można podwoić w zależności ile mamy grzybków.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Podgrzybki marynowane pasteryzowane w piekarniku
Następny przepis: Podgrzybki marynowane