Płow po uzbecku
Płow po uzbecku to potrawa, którą każdy smakosz egzotycznej kuchni powinien spróbować. Pomimo że wymaga nieco cierpliwości i staranności, efekt końcowy zdecydowanie jest tego warty. Kluczowe znaczenie ma tu stosowanie najlepszej jakości przyprawy do płowa, która nadaje potrawie jej charakterystycznego smaku. Płow uzbecki to danie, które idealnie sprawdzi się na różnorodne okazje – zarówno na codzienny obiad, jak i na eleganckie przyjęcie. Dzięki temu przepisowi onieśmieląjący na pierwszy rzut oka płow, staje się łatwy do zrealizowania w domowych warunkach. Chcesz zaskoczyć gości? Postaw na płow!
admin
Składniki:
- – 0.5- 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki
- – olej
- – kilka plastrów słoniny lub tłustego surowego boczku
- – woda lub bulion mięsny
- – 1 kg ryżu
- – 4 większe cebule
- – 2 główki czosnku
- – 1 kg marchwi
- – 1-2 papryczki chili
- – 2 garści cieciorki
- – 2 łyżki suszonego berberysu
- – 2 łyżki kminu rzymskiego
- – 1-2 łyżki soli
- – kolendra mielona, słodka papryka mielona, kurkuma albo po prostu przyprawa do płowa
Płow po uzbecku – jak zrobić?
- Noc przed przygotowaniem pozostawiamy cieciorkę w wodzie do namoczenia. Dwie godziny przed przystąpieniem do gotowania moczymy ryż, który płuczemy dopóty, dopóki nie otrzymamy klarownej, przejrzystej wody. Mięso tniemy w niewielkie kawałki, wg naszego uznania, cebulę w pióra oraz marchew w paski o różnej długości i grubości do ok. 5 mm.
- Podgrzewamy olej do momentu pojawienia się charakterystycznego dymienia, po czym dodajemy słoninę lub boczek.
- Wyciągamy spieczony boczek lub słoninę.
- Na mocno rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso pocięte w kostkę.
- Mięso obsmażamy często mieszając, aż do zarumienienia.
- Dodajemy pociętą w pióra cebulę.
- Po przyrumienieniu cebuli dodajemy marchew pociętą w różnej długości paski o grubości ok. 5 mm.
- Obsmażamy często mieszając, aż do zmięknięcia marchwi.
- Dodajemy cieciorkę, chili, kmin rzymski, berberys i przyprawy.
- Całość zalewamy bulionem lub wodą w takiej ilości, aby płyn tworzył ok. 5 mm warstwę nad powierzchnią stałych składników. Dodajemy umyte główki czosnku w całości. Solimy do smaku. Dusimy ok. 15 minut.
- Wszystko przykrywamy ryżem. W żadnym wypadku nie mieszamy.
- Delikatnie, wg uznania posypujemy przyprawami – głównie kminem rzymskim.
- Mieszamy warstwowo ułożone składniki i podajemy z kiszonymi warzywami, papryką ostrą, pomidorami, zielenią lub świeżą cebulą. Smacznego!!!
Porady – Dodatkowe informacje
Surowy boczek lub słoninę można zastąpić łyżką smalcu bądź smażyć tylko na tłuszczu roślinnym.
Płow przyprawiamy specjalną mieszanką przypraw produkowaną również przez polskie firmy, ale niestety tylko na rynek wschodni. Ponieważ w Polsce ciężko o tego typu mieszankę dodajemy kolendrę mieloną, słodką paprykę w proszku kurkumę. Tutaj stoswałem jednak gotową przyprawę do płowa kupioną w Rosji.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Płotki w zalewie octowej
Następny przepis: Pocałunek Murzyna - ciasto