Pocałunek Murzyna - ciasto

Pocałunek Murzyna – ciasto

„Pocałunek Murzyna” to niezwykle smakowita i oryginalna propozycja dla wszystkich miłośników słodkości. To ciasto, które swoją nazwę zawdzięcza ciemnej, czekoladowej masie przypominającej pocałunek mężczyzny. Jest to jedno z tych deserów, które rozpływają się w ustach, pozostawiając niezapomniane doznania smakowe. Wszystko dzięki połączeniu kakaowego biszkoptu, subtelnej bezy meringowej oraz kremu na bazie gorzkiej czekolady. Każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotowanie tego ciasta to również świetna okazja do kulinarnej kreatywności. Bez względu na okazję, „Pocałunek Murzyna” z pewnością zachwyci Twoich gości.

Składniki:

  • Na ciasto:
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka śmietany 18%
    • 1 szklanka mąki
    • 1 jajko rozmiar L
    • 1 płaska łyżka sody
    • 1 łyżka octu
  • Dodatkowo:
    • 3 łyżki maku suchego
    • 2 łyżki kakao
    • 1/2 szklanki orzechów włoskich
    • 1/2 szklanki rodzynków
  • Masa:
    • 1 kostka masła (200 g)
    • 1 opakowanie budyniu waniliowego
    • 3 łyżki cukru
    • 1/2 litra mleka
    • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
    • 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
  • Polewa:
    • 1 tabliczka czekolady
    • 1/3 szklanki śmietany 30%
    • 1-2 łyżki wody

Pocałunek murzyna – ciasto – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam i podzieliłam na 3 części. Do jednej miski dodałam przesiane kakao, do drugiej mak a do trzeciej posiekane orzechy i rodzynki. Ciasto w każdej misce wymieszałam i rozlałam do foremek 21×24 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy placek piekłam 20-25 minut w 180 stopniach. Kiedy placki wystygły przełożyłam je masą.
  2. Budyń ugotowałam z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. Ostudziłam i utarłam z masłem. Przełożyłam placki.
  3. Polałam polewą.
  4. W rondlu z wodą podgrzewałam pokruszoną czekoladę z dodatkiem śmietany. Nie gotowałam. Zdjęłam z ognia i wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji. Polałam ciasto.

Pocałunek Murzyna – dodatkowe informacje

* bakalii można dać odrobinę mniej


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Płow po uzbecku
Następny przepis: Podgrzybek ze śliwką i habanero

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode