Placuszki z cukinią i płatkami owsianymi
Zmierzając w stronę zdrowszego stylu życia, warto pamiętać o cennych produktach, jakimi są warzywa i owoce. Dlatego dziś proponujemy przepis na placuszki z cukinią i płatkami owsianymi. To niewiarygodnie smaczne i zdrowe danie, które stanowi pełnowartościowy posiłek nawet dla najwybredniejszych smakoszy. Płatki owsiane zapewnią błonnik, a cukinia dostarczy organizmowi witamin i minerałów. Oryginalne połączenie tych składników daje niezwykle aromatyczny rezultat, a korzystanie z płatków owsianych nada lekko chrupiącą teksturę. Stańmy więc po stronie zdrowej kuchni, wybierając przepisy takie jak nasz!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 8 średnich kartofli
- 12 łyżek płatków owsianych
- 1,5 szklanki bułki tartej
- 2 jaja
- sol, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Placuszki z cukinią i płatkami owsianymi – jak zrobić?
- Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na grubej tarce. Cukinie myjemy i całą ścieramy również na tarce o grubych oczkach. Warzywa mieszamy razem, przyprawiamy, dodajemy płatki i bułkę tartą. Wszystko starannie mieszamy i formujemy kotleciki.
- Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na wolnym ogniu co chwilę przewracając placuszki, aż uzyskają delikatnie brązowy kolor!
- Gotowe 🙂
Słowa kluczowe: placki z cukinii z płatkami owsianymi
Placuszki z cukinią i płatkami owsianymi – dodatkowe informacje
Ja moje placuszki podałam z naturalnym jogurtem, smacznego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placuszki z cukini i otrębów
Następny przepis: PLACUSZKI Z CUKINI Z SEREM FETA