Placuszki drobiowe

Placuszki drobiowe

Pragniesz znaleźć przepis, który nie wymaga wiele starania, ale jest pełen smaku? Te Placuszki Drobiowe są dla Ciebie. Ten unikalny przepis to kombinacja zwyczajnych placków z dodatkiem mięsa drobiowego. To połączenie smaków sprawia, że są niesamowicie aromatyczne i soczyste. Bez względu na okazję, te placuszki drobiowe są świetną propozycją. Udoskonal je dodając swoje ulubione przyprawy, a zaskoczą Cię swoją niezrównaną prostotą i smakiem. Są idealne na sycące śniadanie, smaczny lunch czy proste, domowe kolacje. Te placuszki są na pewno warte wypróbowania.

Składniki:

  • 0,5 kg kurczaka, filety
  • 15 dag pieczarek
  • 10 dag żółtego sera
  • 1 średnia cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka (u mnie KNORR)
  • 2 czubate łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Placuszki drobiowe – jak zrobić?

  1. Mięso kroimy w drobną kostkę. Cebulę drobniutko siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Oczyszczone pieczarki i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Do rozdrobnionych składników dodajemy pozostałe, dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Na rozgrzany olej kładziemy łyżką nieduże placuszki, rozpłaszczamy je i smażymy na rumiano z obu stron.
  4. Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.

Placuszki drobiowe – dodatkowe informacje

Jako dodatek do tych kotlecików polecam sałatę ze śmietaną lub sałatkę z pomidorów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placuszki bananowo-kokosowe z mąką lnianą
Następny przepis: Placuszki dyniowe z piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode