Placuszki drobiowe
Pragniesz znaleźć przepis, który nie wymaga wiele starania, ale jest pełen smaku? Te Placuszki Drobiowe są dla Ciebie. Ten unikalny przepis to kombinacja zwyczajnych placków z dodatkiem mięsa drobiowego. To połączenie smaków sprawia, że są niesamowicie aromatyczne i soczyste. Bez względu na okazję, te placuszki drobiowe są świetną propozycją. Udoskonal je dodając swoje ulubione przyprawy, a zaskoczą Cię swoją niezrównaną prostotą i smakiem. Są idealne na sycące śniadanie, smaczny lunch czy proste, domowe kolacje. Te placuszki są na pewno warte wypróbowania.
admin
Składniki:
- 0,5 kg kurczaka, filety
- 15 dag pieczarek
- 10 dag żółtego sera
- 1 średnia cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 małe jajka
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka (u mnie KNORR)
- 2 czubate łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Placuszki drobiowe – jak zrobić?
- Mięso kroimy w drobną kostkę. Cebulę drobniutko siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Oczyszczone pieczarki i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Do rozdrobnionych składników dodajemy pozostałe, dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
- Na rozgrzany olej kładziemy łyżką nieduże placuszki, rozpłaszczamy je i smażymy na rumiano z obu stron.
- Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.
Placuszki drobiowe – dodatkowe informacje
Jako dodatek do tych kotlecików polecam sałatę ze śmietaną lub sałatkę z pomidorów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placuszki bananowo-kokosowe z mąką lnianą
Następny przepis: Placuszki dyniowe z piekarnika