Placuszki bananowo-kokosowe z mąką lnianą

Placuszki bananowo-kokosowe z mąką lnianą

Czekają na Was przepyszne placuszki bananowo-kokosowe z mąką lnianą, które stanowią genialny pomysł na słodkie, ale zdrowe śniadanie lub deser. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają połączenie smaku egzotycznego kokosa i słodkich bananów, a przy tym chcą wykorzystać dobroczynne właściwości mąki lnianej. Postawmy na naturalne składniki i domowe wypieki, które są nie tylko alternatywą dla sklepowych słodyczy, ale również wpływają na nasze zdrowie. W końcu mąka lniana to prawdziwa skarbnica błonnika i niezbędnych dla naszego organizmu tłuszczów omega-3. Ta propozycja z pewnością przypadnie do gustu wszystkim smakoszom zdrowej kuchni.

Składniki:

  • (około 9 sztuk)
  • 1,5 banana (*)
  • 6 łyżek mleka kokosowego
  • 3 łyżki wiórek kokosowych (płaskie)
  • 3 łyżki mąki lnianej (płaskie)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (płaskie)
  • Dodatkowo:
  • olej kokosowy do smażenia

Placuszki bananowo-kokosowe z mąką lnianą – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki umieścić w misce i zblendować na jednolitą masę.
  2. Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego i za pomocą łyżki – wykładać nieduże porcje ciasta, które w razie potrzeby można odrobinę spłaszczać.
  3. Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
  4. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
  5. (Na zimno również świetnie smakują.)

Placuszki bananowo-kokosowe z mąką lnianą – dodatkowe informacje

(*) Najlepiej, aby banany były bardziej dojrzałe, dzięki czemu nadadzą placuszkom słodkiego smaku i tym samym dosładzanie ciasta będzie zbędne. U mnie placuszki zawsze wychodzą dość słodkie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placuszki bananowe na mące owsianej
Następny przepis: Placuszki drobiowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode