PLACKI CHLEBOWE - PIADINA ROMAGNOLA (także wersja bezglutenowa)

PLACKI CHLEBOWE – PIADINA ROMAGNOLA (także wersja bezglutenowa)

Jest to oryginalny przepis na Placki Chlebowe – Piadina Romagnola, prosto z kuchni włoskiej. Tradycyjne, włoskie placki, które można podawać na wiele sposobów – z dodatkiem serów, wędliny czy świeżych warzyw. Ten przepis to prawdziwa eksplozja smaku! Co więcej, proponuję także wersję bezglutenową, dzięki czemu nawet osoby z nietolerancją glutenu mogą korzystać z tego przepisu. Piadina romagnola to uniwersalny dodatek do każdej potrawy lub przekąski. Świetnie sprawdzi się jako element śniadania, lunchu czy kolacji. Przyjemności z jej spożycia powinna doświadczyć każda osoba ceniąca sobie dobrą kuchnię.

Składniki:

  • ciasto (10 placków):
  • 600 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g smalcu
  • ok. 300 ml mleka
  • ciasto bezglutenowe:
  • 250 g mąki bezglutenowej (do wyrobu pieczywa)
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g smalcu
  • ok. 130 ml mleka lub wody
  • nadzienie (wg uzniania):
  • na słono:
  • ser typu stracchino, philadelfia lub mozzarella
  • cieniutko pokrojona szynka parmeńska, salami lub pieczona wieprzowina (porchetta)
  • pomidory
  • grzyby
  • szpinak
  • rukola lub inna sałata
  • grillowane warzywa
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • na słodko:
  • czekolada
  • konfitura
  • świeże owoce

Placki chlebowe – piadina romagnola (także wersja bezglutenowa) – jak zrobić?

  1. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia dodaj sól, smalec (w temp. pokojowej) i zacznij wyrabiać rekami ciasto dolewając stopniwo letnie mleko (w ten sposób będziesz kontrolować konsystencje ciasta). Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być gładkie i elastyczne (w konsysestencji podobne do ciast na pierogi). Wyrabiaj przez ok. 10 min. Gotowe ciasto owiń dokładnie w bawełnianą sciereczką lub przeźroczystą folią spożywczą i pozostaw na ok. 30 min.
  2. Podziel ciasto na kulki o wadze mniej więcej 100 g każda. Na desce lub blacie lekko posypanym mąką rozwałkowuj placki o wielkości dużego talerza (Ø 25cm) i grubości ok. 3 mm.
  3. Rozgrzej dobrze patelnie teflonową i piecz pojedynczo placki przez ok. 1-2 min z każdej strony. Ponakłuwaj je widelcem. Piadina będzie gotowa w momencie jak pojawią się brązowe przypieczone punkciki.
  4. Upieczony placki układaj jeden na drugim i trzymaj zawinięte w bawełnianej ściereczce w ciepłym miejscu lub bezpośrednio po upieczeniu nadziewaj. Nadzienie rozłóż na połowie placka, a następnie złóż na pół i podawaj.
  5. Moje ulubione nadzienie to serek stracchino, szynka parmeńska, pomidory w plastrach i rukola skropiona oliwą z oliwek z odrobiną soli. Dobierzcie składniki wg uznania. Równie dobrze smakuje bez dodatków jako alternatywa chleba.

PLACKI CHLEBOWE – PIADINA ROMAGNOLA (także wersja bezglutenowa) – dodatkowe informacje

Tradycyjnie piadiny wypiekano na terakotowych talerzach, zwanych teggia, stawianych na ogniu. Jeśli ktoś z was posiada kuchenną blaszę można je piec bezpośrednio na niej, będą bardziej przypominać w smaku te oryginalne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PIADINA czyli WŁOSKA TORTILLA
Następny przepis: pianka czekoladowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode