PLACEK Z JABŁKAMI – KRÓLEWSKI
Placek Królewski z Jabłkami to wyjątkowo aromatyczna, słodka uczta, w której smaki jabłek i ciasta doskonale się komponują. Ten tradycyjny deser to esencja sezonu jabłkowego – wspaniały, pachnący, z intensywnym jabłkowym smakiem i delikatnie chrupiącą kruszonką na wierzchu. Placek Królewski z Jabłkami jest doskonałym wyborem na rodzinne spotkanie, na popołudniową kawę lub po prostu kiedy tylko zapragniemy rozpieszczać się domowymi wypiekami. Smak tego ciasta jest kwintesencją komfortu i domowego ciepła. To nie tylko prosty w przygotowaniu przepis, ale i doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych jabłek.
admin
Składniki:
- 60 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 35 dag masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 12 dag miodu (u mnie 3 łyżki)
- 12 dag cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- 1 kg jabłek
- ł-2 łyżki masła
- 1 łyżka cynamonu (opcjonalnie)
- 2 galaretki cytrynowe (u mnie cytrynowa i gruszkowa)
- 1 szklanka wody
- Polewa:
- 3 łyżki wrzątku
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 10 dag masła lub margaryny
Placek z jabłkami – królewski – jak zrobić?
-
1.
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą na stolnicę. Wysiekać z masłem, cukrem aż zrobi się kruszonka. Następnie dodać jajko, żółtko, miód i śmietanę. Wyrobić ciasto i podzielić na 3 części. Do jednej dać kakao, do drugiej kawę, a do trzeciej orzechy. Upiec 3 placki ok 160 stopni 20-25 minut aż się zarumienią. Blaszka 25/33. -
2.
Jabłka zetrzeć na tarce smażyć na maśle podlać wodą, dodać cynamon, wsypać galaretki. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciepłymi jabłkami przełożyć placki, polać polewą. -
3.
Polewa: Na małym ogniu rozpuścić cukier z wodą. Włożyć miękkie masło pokrojone na małe kawałeczki (wtedy szybciej się rozpuści) – nie gotować!! Ściągnąć z ognia, dodać kakao i energicznie rozmieszać trzepaczką. Lekko przestudzić i ciepłym polać placek.
PLACEK Z JABŁKAMI – KRÓLEWSKI – dodatkowe informacje
Ciasto najlepiej zrobić 2 dni wcześniej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: placek wiśniowy z miasteczka Twin Peaks
Następny przepis: Placek z kiślem