PLACEK Z JABŁKAMI - KRÓLEWSKI

PLACEK Z JABŁKAMI – KRÓLEWSKI

Placek Królewski z Jabłkami to wyjątkowo aromatyczna, słodka uczta, w której smaki jabłek i ciasta doskonale się komponują. Ten tradycyjny deser to esencja sezonu jabłkowego – wspaniały, pachnący, z intensywnym jabłkowym smakiem i delikatnie chrupiącą kruszonką na wierzchu. Placek Królewski z Jabłkami jest doskonałym wyborem na rodzinne spotkanie, na popołudniową kawę lub po prostu kiedy tylko zapragniemy rozpieszczać się domowymi wypiekami. Smak tego ciasta jest kwintesencją komfortu i domowego ciepła. To nie tylko prosty w przygotowaniu przepis, ale i doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych jabłek.

Składniki:

  • 60 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 35 dag masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 12 dag miodu (u mnie 3 łyżki)
  • 12 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 1 kg jabłek
  • ł-2 łyżki masła
  • 1 łyżka cynamonu (opcjonalnie)
  • 2 galaretki cytrynowe (u mnie cytrynowa i gruszkowa)
  • 1 szklanka wody
  • Polewa:
  • 3 łyżki wrzątku
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 10 dag masła lub margaryny

Placek z jabłkami – królewski – jak zrobić?

  1. 1.
    Mąkę przesiać z proszkiem i sodą na stolnicę. Wysiekać z masłem, cukrem aż zrobi się kruszonka. Następnie dodać jajko, żółtko, miód i śmietanę. Wyrobić ciasto i podzielić na 3 części. Do jednej dać kakao, do drugiej kawę, a do trzeciej orzechy. Upiec 3 placki ok 160 stopni 20-25 minut aż się zarumienią. Blaszka 25/33.
  2. 2.
    Jabłka zetrzeć na tarce smażyć na maśle podlać wodą, dodać cynamon, wsypać galaretki. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciepłymi jabłkami przełożyć placki, polać polewą.
  3. 3.
    Polewa: Na małym ogniu rozpuścić cukier z wodą. Włożyć miękkie masło pokrojone na małe kawałeczki (wtedy szybciej się rozpuści) – nie gotować!! Ściągnąć z ognia, dodać kakao i energicznie rozmieszać trzepaczką. Lekko przestudzić i ciepłym polać placek.

PLACEK Z JABŁKAMI – KRÓLEWSKI – dodatkowe informacje

Ciasto najlepiej zrobić 2 dni wcześniej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: placek wiśniowy z miasteczka Twin Peaks
Następny przepis: Placek z kiślem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode