Pizzerinki ze szpinakiem

Pizzerinki ze szpinakiem

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na pizzerinki ze szpinakiem. To połączenie charakterystycznego dla pizzy, chrupiącego ciasta z aromatycznym, lekko pikantnym farszem ze szpinaku. Pizzerinki ze szpinakiem to świetna propozycja na lekki obiad, przekąskę podczas domówki czy lunch do pracy. Wyjątkowość czyni je też odpowiednią opcją dla wegetarian. Bogactwo smaków, które wyróżnia ten przepis, przekona nawet najbardziej wybredne podniebienia. Zachęcamy do odkrywania nowych smaków kuchni włoskiej i tworzenia małych pizz w nieco innym, zdrowszym wydaniu.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • Sos śmietanowy:
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju
  • 1/2 szklanki śmietany – u mnie pół na pół 36 i 12%
  • sól, pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie
  • Dodatkowo:
  • 50 g szynki
  • 60 g sera
  • około 250 g szpinaku

Pizzerinki ze szpinakiem – jak zrobić?

  1. Przygotować ciasto. Drożdże wymieszać z cukrem i częścią wody. Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, oliwę, sól i resztę wody. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić pod przykryciem do wyrastania, na około 1-1,5 godziny.
  2. Przygotować sos. Pokrojoną w kostkę cebule podsmażyć na oleju. Następnie dodać posiekany ząbek czosnku i smażyć chwilę. Dodać śmietanę, mieszać, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.
  3. Szpinak podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Doprawić solą i pieprzem. Szynkę pokroić na drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Uformować kulki i każdą cześć rozwałkować na niewielki placuszek. Na każdy placuszek kłaść sos śmietanowy, szynkę i szpinak. Wszystko posypać serem. Piec około 20 minut w 200 stopniach.

Pizzerinki ze szpinakiem – dodatkowe informacje

Pizzerinki warto przykryć folią, by szpinak się nie wysuszył. Przykrywamy tak, by boki ciasta zostały lekko odsłonięte.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizzeriny - Kateriny na bogato
Następny przepis: Pizzowe ślimaczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode