PIZZA z TUŃCZYKIEM (PIZZA con il TONNO)
Jeśli jesteś fanem pizzy i uwielbiasz smak tuńczyka, to ten przepis na „Pizza z Tuńczykiem” jest właśnie dla Ciebie. Jest to zniewalająca połączenie chrupiącej ciągnącej się skorupy pizzy, delikatnie przyprawionego sosu pomidorowego i soczystego tuńczyka. Jego smak jest wzmocniony dzięki udziałowi aromatycznych ziół, które doskonale podkreślają słoność tuńczyka. Ta pizza to połączenie prostoty i elegancji – idealna do zjedzenia na kolację lub podczas spotkań towarzyskich. Bez względu na okoliczności, Pizza con il Tonno na pewno zadowoli Twoje kubki smakowe.
admin
Składniki:
- Na ciasto (na 3 pizze o średnicy 32 cm):
- 0,5 kg mąki
- 25 g świeżych drożdży
- ok. 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Na sos pomidorowy:
- passata pomidorowa lub pomidory z puszki bez skórki
- oliwa z oliwek
- oregano
- sól
- Dodatkowo (na 1 pizzę z tuńczykiem):
- 1 mała puszka tuńczyka (ok. 50 g)
- 10 czarnych oliwek
- 1 łyżeczka caparów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- oregano
- 1/4 mozzarelli
Pizza z tuńczykiem (pizza con il tonno) – jak zrobić?
- Wykonaj ciasto.
Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób będziesz kontrolować konsystencję ciasta).
Wyrabiaj ciasto przez ok. 10-15 min. (tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki).
Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.
Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą część wyrabiaj na lekko opruszonym blacie, aż ciasto stanie się gładkie, uformuj kulki,
posyp mąką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm (podsypuj mąką), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą.
Jeżeli będzie Ci łatwiej, wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce. Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie nakładaj składniki. - Przygotuj sos pomidorowy.
Do wysokiego garnka wlej passatę, trochę oliwy do smaku, dopraw solą i oregano. Następnie gotuj pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, tak długo, aż passata stanie się bardziej gęsta i trochę ciemniejsza (ok. 30 min.) - Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 250˚C.
Nakładaj składniki na ciasto.
Najpierw sos pomidorowy, tuńczyka, oliwki i capary. Następnie posyp oregano, dopraw solą i polej oliwą z oliwek.
Włóż blachę z przygotowaną pizzą na środkową część piekarnika.
Piecz przez ok. 15-20 minut, aż boki pizzy się zarumienią, a spód będzie upieczony.
PIZZA z TUŃCZYKIEM (PIZZA con il TONNO) – dodatkowe informacje
Jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie sosu pomidorowego, zrób pizzę z passatą pomidorową bez wcześniejszego jej gotowania. Ja często tak robię i pizza wychodzi równie smaczna!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pizza z serowym rantem
Następny przepis: PIZZA ZE SZPARAGAMI I MOZZARELLĄ