PIZZA z TUŃCZYKIEM (PIZZA con il TONNO)

PIZZA z TUŃCZYKIEM (PIZZA con il TONNO)

Jeśli jesteś fanem pizzy i uwielbiasz smak tuńczyka, to ten przepis na „Pizza z Tuńczykiem” jest właśnie dla Ciebie. Jest to zniewalająca połączenie chrupiącej ciągnącej się skorupy pizzy, delikatnie przyprawionego sosu pomidorowego i soczystego tuńczyka. Jego smak jest wzmocniony dzięki udziałowi aromatycznych ziół, które doskonale podkreślają słoność tuńczyka. Ta pizza to połączenie prostoty i elegancji – idealna do zjedzenia na kolację lub podczas spotkań towarzyskich. Bez względu na okoliczności, Pizza con il Tonno na pewno zadowoli Twoje kubki smakowe.

Składniki:

  • Na ciasto (na 3 pizze o średnicy 32 cm):
  • 0,5 kg mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • ok. 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Na sos pomidorowy:
  • passata pomidorowa lub pomidory z puszki bez skórki
  • oliwa z oliwek
  • oregano
  • sól
  • Dodatkowo (na 1 pizzę z tuńczykiem):
  • 1 mała puszka tuńczyka (ok. 50 g)
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka caparów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • oregano
  • 1/4 mozzarelli

Pizza z tuńczykiem (pizza con il tonno) – jak zrobić?

  1. Wykonaj ciasto.
    Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób będziesz kontrolować konsystencję ciasta).
    Wyrabiaj ciasto przez ok. 10-15 min. (tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki).
    Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne.
    Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.
    Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą część wyrabiaj na lekko opruszonym blacie, aż ciasto stanie się gładkie, uformuj kulki,
    posyp mąką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.
    Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm (podsypuj mąką), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą.
    Jeżeli będzie Ci łatwiej, wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce. Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie nakładaj składniki.
  2. Przygotuj sos pomidorowy.
    Do wysokiego garnka wlej passatę, trochę oliwy do smaku, dopraw solą i oregano. Następnie gotuj pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, tak długo, aż passata stanie się bardziej gęsta i trochę ciemniejsza (ok. 30 min.)
  3. Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 250˚C.
    Nakładaj składniki na ciasto.
    Najpierw sos pomidorowy, tuńczyka, oliwki i capary. Następnie posyp oregano, dopraw solą i polej oliwą z oliwek.
    Włóż blachę z przygotowaną pizzą na środkową część piekarnika.
    Piecz przez ok. 15-20 minut, aż boki pizzy się zarumienią, a spód będzie upieczony.

PIZZA z TUŃCZYKIEM (PIZZA con il TONNO) – dodatkowe informacje

Jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie sosu pomidorowego, zrób pizzę z passatą pomidorową bez wcześniejszego jej gotowania. Ja często tak robię i pizza wychodzi równie smaczna!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizza z serowym rantem
Następny przepis: PIZZA ZE SZPARAGAMI I MOZZARELLĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode