Pizza z serowym rantem

Pizza z serowym rantem

Chcesz zaskoczyć swoich gości lub po prostu zaspokoić swoje kulinarne wyobraźnie? Pizza z serowym rantem to wyjątkowe danie, które z pewnością Ci się spodoba! To przepyszna, ciepła bajka dla każdego miłośnika sera. To wyrafinowany przepis na klasyczną pizzę, podany z nowoczesnym twistem. Głęboki smak sera w rantach zdecydowanie zadowoli Twoje podniebienie! Ta oryginalna pizza jest doskonała na spokojny wieczór w domu czy na imprezę. Jej przygotowanie może zająć trochę czasu, ale smak jest tego warty. Ser w rantach to prawdziwy gratka dla fanów tego mlecznego produktu.

Składniki:

  • Spód pizzy:
  • 3 szklanki mąki
  • 50 gram drożdży
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta cukru
  • duża szczypta soli
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • Keczap
  • Ser 400 gram
  • Nadzienie pizzy:
  • Szynka
  • Ogórek konserwowy
  • Pieczarki+cebula
  • Pomidorki koktajlowe
  • itp.
  • Ciasta wystarcza na dużą blachę wyposażoną z piekarnikiem.
  • Pizzę można zrobić z połowy składników.

Pizza z serowym rantem – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki razem z pokruszonymi drożdżami zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto powinno odchodzić od rąk. Jeśli nie odchodzi dodaj trochę mąki lub jeśli jest za twarde dodaj odrobinę wody. Odstaw do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
  2. Następnie wyłóż ciasto na blat podsypany mąką i rozwałkuj na taki rozmiar, jaki ma blacha. Możesz użyć dużej blaszki z piekarnika lub zrobić 2 mniejsze okrągłe. Wyłóż blachę papierem i połóż ciasto na pizzę.
  3. Posyp starty ser na brzeg ciasta.
  4. Delikatnie zawijaj ranty pizzy z serem do środka.
  5. Posmaruj ją ketchupem lub sosem pomidorowym. Wstaw tak przygotowany spód do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj około 15 minut.
  6. W tym czasie, gdy spód się piecze, przygotuj ulubione składniki na pizzę i wyłóż je na upieczony spód pizzy.
  7. Posyp startym żółtym serem.
  8. Wstaw jeszcze na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni.

Pizza z serowym rantem – jak zrobić?
Ser w rantach

Pizza z serowym rantem – dodatkowe informacje

Pizzę można zrobić z dowolnymi smakami. Jeśli nie masz czasu na wyrośnięcie pizzy, po zagnieceniu ciasta rozwałkuj ją i wyłóż na blachę – ona urośnie w piekarniku. Ciasta wystarcza na dużą blachę wyposażoną z piekarnikiem. Pizzę można zrobić z połowy składników.

Pizze podajemy z keczupem lub z sosem czosnkowym. tutaj znajdziesz przepis na gęsty sos czosnkowy: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-czosnkowo-pietruszkowy-5


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizza z salami
Następny przepis: PIZZA z TUŃCZYKIEM (PIZZA con il TONNO)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode