Pizza z salami
Zapraszamy do poznania naszego przepisu na pizzę z salami, którego wykonanie gwarantuje smaczny, sycący posiłek. Jest to propozycja dla wszystkich wielbicieli pikantu, ale również dla tych, którzy cenią klasyczne połączenia – jest w końcu to jedno z najbardziej tradycyjnych dań włoskiej kuchni. Nasz przepis na pizzę z salami jest prosty i składa się z łatwo dostępnych składników, co znacznie ułatwia przygotowanie. Czy zatem to nie jest perfekcyjny sposób na rodzinną kolację lub imprezę ze znajomymi? Odkryjcie urok własnoręcznie przygotowanej pizzy w domowym zaciszu!
admin
Składniki:
- Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- odrobina cukru i soli
- troszkę oleju, około 1-3 łyżek
- 2 dekagramy drożdży lub paczka suchych
- Sos pomidorowy:
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- oregano, bazylia, po 1/2 łyżeczki
- Ulubione składniki na pizzę: ser mozzarella, salami, pieczarki, papryka
Pizza z salami – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Z tej ilości składników wychodzi ok. 66 dkg ciasta. Wystarczy to na trzy blaty do pizzy, oczywiście jeśli używamy blaszki do pizzy jakie są ogólnie dostępne w sklepach, czyli ok. 28 cm średnicy.
Zrobiłam zaczyn z drożdży, cukru i mąki i wody. Kiedy zaczyn już wyrósł połączyłam z pozostałą ilością mąki, solą i olejem. Wyrobiłam na gładką masę.
Ciasto wyłożyłam do wytłuszczonej foremki na pizzę.
Posmarowałam sosem pomidorowym, na to wyłożyłam ser a dopiero na ser ulubione składniki salami, pieczarki i paprykę. Na koniec oprószyłam ziołami bazylią i oregano.
Piekłam w 200-220 stopniach.
Pizza z salami – dodatkowe informacje
* to czy pizza już się upiekła stwierdzam po wyglądzie spodu. Po 15 – 20 minutach, jeśli zaobserwuję, że brzegi pizzy zaczynają się rumienić podnoszę widelcem kawałek spodu. Jeśli ma plamki złote to znaczy, że ciasto już się upiekło.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PIZZA SALAMINA z SALAMI, PAPRYKĄ i PIECZARKAMI
Następny przepis: Pizza z sosem śmietankowym i kurczakiem