Pizza z sosem śmietankowym i kurczakiem

Pizza z sosem śmietankowym i kurczakiem

Zapraszamy do odkrycia niepowtarzalnego smaku pizzy z sosem śmietankowym i kurczakiem. Niezwykle aromatyczna i krucha pizza ręcznie robiona w domowej kuchni – to niezapomniane przeżycie kulinarne. Ten wyjątkowy przepis jest ciekawym odejściem od tradycyjnej pizzy z sosem pomidorowym. Zamiast niego, kuszący sos śmietanowy na spód pizzy stanowi doskonałą harmonię z soczystym kurczakiem. To połączenie sprawia, że pizza śmietanowa nabiera wyjątkowego, aksamitnego smaku. Próbując pizzy z sosem śmietanowym, na pewno przekonasz się, że to kreatywna i bardzo smaczna alternatywa dla klasycznej wersji tego dania. Czas odkryć nowe kulinarne obszary!

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    • 25 g świeżych drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • 350 g mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 szklanka letniej wody
    • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • Składniki na sos:
    • 250 ml śmietany 30%
    • pieprz
    • sól
    • oregano
    • bazylia
    • czosnek
    • 1 łyżka majonezu
  • Dodatki:
    • 1 kulka sera mozzarella
    • kilka pieczarek (3-4 sztuki)
    • 1 cebula
    • kurczak – dałam mięso z 3 pałek upieczonych w piekarniku

Pizza z sosem śmietankowym i kurczakiem – jak zrobić?

  1. Ser ścieramy na tarce. Pieczarki kroimy w plastry, cebulkę siekamy. W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego i lekko obsmażamy cebule z pieczarkami. Kurczaka kroimy w paski.
  2. Wykonanie sosu: Śmietanę wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. Lekko ubić rózgą, aby nie była płynna.
  3. Wykonanie ciasta: Drożdże rozkruszamy do miseczki, zasypujemy cukrem i zostawić na 5 minut, aby się rozpuściły. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, rozpuszczone drożdże oraz wodę- mieszamy łyżką, dodajemy olej i wyrabiamy wszystko ręką. Ciasto powinno być elastyczne. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką- zostawiamy na 1 godzinę, aby wyrosło i podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto rozkładamy na blasze.
  4. Smarujemy sosem śmietanowym, posypujemy startym serem, nakładamy cebule i pieczarki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika nastawionego na 200 stopni na ok. 20-25 min. (aż się zarumieni).

Pizza z sosem śmietankowym i kurczakiem – dodatkowe informacje

Podawać z kleksem sosu śmietanowego albo majonezem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizza z salami
Następny przepis: PIZZA z TUŃCZYKIEM (PIZZA con il TONNO)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode