Pizza z sosem śmietankowym i kurczakiem
Zapraszamy do odkrycia niepowtarzalnego smaku pizzy z sosem śmietankowym i kurczakiem. Niezwykle aromatyczna i krucha pizza ręcznie robiona w domowej kuchni – to niezapomniane przeżycie kulinarne. Ten wyjątkowy przepis jest ciekawym odejściem od tradycyjnej pizzy z sosem pomidorowym. Zamiast niego, kuszący sos śmietanowy na spód pizzy stanowi doskonałą harmonię z soczystym kurczakiem. To połączenie sprawia, że pizza śmietanowa nabiera wyjątkowego, aksamitnego smaku. Próbując pizzy z sosem śmietanowym, na pewno przekonasz się, że to kreatywna i bardzo smaczna alternatywa dla klasycznej wersji tego dania. Czas odkryć nowe kulinarne obszary!
admin
Składniki:
- Składniki na ciasto:
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 350 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka letniej wody
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- Składniki na sos:
- 250 ml śmietany 30%
- pieprz
- sól
- oregano
- bazylia
- czosnek
- 1 łyżka majonezu
- Dodatki:
- 1 kulka sera mozzarella
- kilka pieczarek (3-4 sztuki)
- 1 cebula
- kurczak – dałam mięso z 3 pałek upieczonych w piekarniku
Pizza z sosem śmietankowym i kurczakiem – jak zrobić?
- Ser ścieramy na tarce. Pieczarki kroimy w plastry, cebulkę siekamy. W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego i lekko obsmażamy cebule z pieczarkami. Kurczaka kroimy w paski.
- Wykonanie sosu: Śmietanę wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. Lekko ubić rózgą, aby nie była płynna.
- Wykonanie ciasta: Drożdże rozkruszamy do miseczki, zasypujemy cukrem i zostawić na 5 minut, aby się rozpuściły. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, rozpuszczone drożdże oraz wodę- mieszamy łyżką, dodajemy olej i wyrabiamy wszystko ręką. Ciasto powinno być elastyczne. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką- zostawiamy na 1 godzinę, aby wyrosło i podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto rozkładamy na blasze.
- Smarujemy sosem śmietanowym, posypujemy startym serem, nakładamy cebule i pieczarki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika nastawionego na 200 stopni na ok. 20-25 min. (aż się zarumieni).
Pizza z sosem śmietankowym i kurczakiem – dodatkowe informacje
Podawać z kleksem sosu śmietanowego albo majonezem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pizza z salami
Następny przepis: PIZZA z TUŃCZYKIEM (PIZZA con il TONNO)