Pizza słońce
Zapraszamy do przygotowania niezwykłej „Pizzy słońce”, która będzie idealnym rozwiązaniem na rodzinny obiad lub imprezowy kąsek. Ten przepis został zaprojektowany specjalnie z myślą o użytkownikach urządzeń Thermomix, co gwarantuje łatwość i szybkość przygotowania. „Pizza słońce” zaskoczy Cię nie tylko swoim wyglądem nawiązującym do promieni słoneczka, ale także połączeniem smaków. Składniki to nie tylko standardowe elementy pizzy, ale również niespodzianki, które z pewnością zachwycą niejednego smakosza. Zaparz kubek ulubionej herbaty, włącz ulubione podcasty, przygotuj Thermomix i ciesz się procesem tworzenia tego smakowitego dzieła.
admin
Składniki:
- CIASTO:
- 1/2 kg mąki
- 2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 210 g wody
- 90 g oliwy
- 10 g drożdży
- FARSZ:
- 200 g kolorowej papryki
- 100 g salami
- 100 g szynki
- 100 g startego sera żółtego
- SOS:
- 200 g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka oregano
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- PONADTO:
- 1 jajko do posmarowania
Pizza słońce – jak zrobić?
- Z drożdży, wody, cukru i 2 łyżek mąki zrobić zaczyn. Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia.
- Mąkę wymieszać z solą, dodać wyrośnięte drożdże, a na koniec oliwę i wyrobić gładkie ciasto.
- Włożyć do miski i pozostawić do podwojenia objętości.
- Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kosteczkę.
- Szynkę i salami pokroić w drobną kostkę.
- Passatę pomidorową pogotować chwilę na wolnym ogniu, przyprawić solą, pieprzem i oregano. Przestudzić.
- Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na 2 równe koła o średnicy około 35 cm.
- Jeden blat ciasta przenieść na papier do pieczenia, posmarować przygotowanym sosem, zostawić jednak wolne brzegi i wąski pierścień wokół średnicy.
- Szynkę, salami, ser i paprykę wymieszać razem i nałożyć na miejsca posmarowane sosem pomidorowym.
- Miejsca bez farszu posmarować roztrzepanym żółtkiem.
- Pizzę przykryć drugim płatem ciasta, delikatnie dociskając w miejscach posmarowanych żółtkiem w celu sklejenia. Pozostawić na 10 minut.
- Pizzę naciąć od środka, ku brzegom w 4 miejscach, by wyznaczyć równe części, następnie każdą ćwiartkę pociąć jeszcze na 8 kawałków.
- Każdy nacięty promyk obrócić o 90 stopni, tak by farsz pojawił się na wierzchu.
- Środek ciasta posmarować żółtkiem.
- Do żółtka dolać odrobinę mleka i posmarować wszystkie promyki.
- Zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
- Piec około 20 minut w 200 stopniach.
xxxx – dodatkowe informacje
Na pizza słońce potrzebujemy dużą i szeroką blaszkę, ja użyłam mojej do góry dnem – dzięki temu uzyskałam większy rozmiar i średnica 35 cm weszła swobodnie.