Pizza słońce

Pizza słońce

Zapraszamy do przygotowania niezwykłej „Pizzy słońce”, która będzie idealnym rozwiązaniem na rodzinny obiad lub imprezowy kąsek. Ten przepis został zaprojektowany specjalnie z myślą o użytkownikach urządzeń Thermomix, co gwarantuje łatwość i szybkość przygotowania. „Pizza słońce” zaskoczy Cię nie tylko swoim wyglądem nawiązującym do promieni słoneczka, ale także połączeniem smaków. Składniki to nie tylko standardowe elementy pizzy, ale również niespodzianki, które z pewnością zachwycą niejednego smakosza. Zaparz kubek ulubionej herbaty, włącz ulubione podcasty, przygotuj Thermomix i ciesz się procesem tworzenia tego smakowitego dzieła.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 1/2 kg mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 210 g wody
  • 90 g oliwy
  • 10 g drożdży
  • FARSZ:
  • 200 g kolorowej papryki
  • 100 g salami
  • 100 g szynki
  • 100 g startego sera żółtego
  • SOS:
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • PONADTO:
  • 1 jajko do posmarowania

Pizza słońce – jak zrobić?

  1. Z drożdży, wody, cukru i 2 łyżek mąki zrobić zaczyn. Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia.
  2. Mąkę wymieszać z solą, dodać wyrośnięte drożdże, a na koniec oliwę i wyrobić gładkie ciasto.
  3. Włożyć do miski i pozostawić do podwojenia objętości.
  4. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kosteczkę.
  5. Szynkę i salami pokroić w drobną kostkę.
  6. Passatę pomidorową pogotować chwilę na wolnym ogniu, przyprawić solą, pieprzem i oregano. Przestudzić.
  7. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na 2 równe koła o średnicy około 35 cm.
  8. Jeden blat ciasta przenieść na papier do pieczenia, posmarować przygotowanym sosem, zostawić jednak wolne brzegi i wąski pierścień wokół średnicy.
  9. Szynkę, salami, ser i paprykę wymieszać razem i nałożyć na miejsca posmarowane sosem pomidorowym.
  10. Miejsca bez farszu posmarować roztrzepanym żółtkiem.
  11. Pizzę przykryć drugim płatem ciasta, delikatnie dociskając w miejscach posmarowanych żółtkiem w celu sklejenia. Pozostawić na 10 minut.
  12. Pizzę naciąć od środka, ku brzegom w 4 miejscach, by wyznaczyć równe części, następnie każdą ćwiartkę pociąć jeszcze na 8 kawałków.
  13. Każdy nacięty promyk obrócić o 90 stopni, tak by farsz pojawił się na wierzchu.
  14. Środek ciasta posmarować żółtkiem.
  15. Do żółtka dolać odrobinę mleka i posmarować wszystkie promyki.
  16. Zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  17. Piec około 20 minut w 200 stopniach.

xxxx – dodatkowe informacje

Na pizza słońce potrzebujemy dużą i szeroką blaszkę, ja użyłam mojej do góry dnem – dzięki temu uzyskałam większy rozmiar i średnica 35 cm weszła swobodnie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizza Special Izabelli
Następny przepis: Pizza sycylijska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode