Pizza sycylijska

Pizza sycylijska

Dziś mamy dla Was niepowtarzalny przepis, który przeniesie Was w rejony słońca, morza i pysznego jedzenia – to pizza sycylijska. Ta tradycyjna włoska potrawa, pochodząca z malowniczej Sycylii, charakteryzuje się grubsza ciasto i obfitością świeżych składników. Jej wyjątkowy smak zawdzięcza między innymi aromatycznym ziołom i soczystym pomidorom. Różnica między pizzą neapolitańską a sycylijską polega przede wszystkim na grubości i charakterze ciasta, a także nieco innym zestawie dodatków. Gotowanie według tego przepisu to doskonała okazja, by na chwilę przenieść się w atmosferę słonecznej Italii.

Składniki:

  • 300g mąki
  • 200ml wody
  • 20g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • Dodatkowo:
  • kilka czarnych oliwek
  • przyprawa do pizzy po sycylijsku
  • 150g sera mozzarella startego
  • pół świeżej papryki pociętej w piórka
  • kilka suszonych pomidorów z zalewy (można pociąć w paski)
  • Sos:
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 3-4 łyżki ketchupu
  • 1-2 łyżki wody

Pizza sycylijska – jak zrobić?

  1. Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie, dodać mąkę, olej, sól i zagnieść ciasto.
  2. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm.
  4. Posmarować sosem, posypać serem i ułożyć resztę składników.
  5. Po wierzchu posypać przyprawą do pizzy.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika, rozgrzanego do 220 stopni, i piec ok. 15 min.

Pizza sycylijska – dodatkowe informacje

1/ Każdą sycylijską pizzę powinno się piec krótko w bardzo wysokiej temperaturze.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizza słońce
Następny przepis: Pizza z boczniakami, cebulą i mozzarellą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode