Pizza na cieście razowym z wędzonym łososiem i serem camembert

Pizza na cieście razowym z wędzonym łososiem i serem camembert

Mamy dla Ciebie niezwykły przepis, który połączy miłość do pizzy i ekstrawaganckich smaków. Pizza na cieście razowym z wędzonym łososiem i serem camembert to wyśmienite połączenie tych trzech składników, które wprowadzą świeżość i różnorodność do Twojego menu. To doskonała propozycja dla osób, które pragną spróbować czegoś nowego, nie rezygnując z ulubionej pizzy. Czerpiesz z tradycyjnej włoskiej kuchni, a jednocześnie dodajesz odrobinę finezji z francuskim akcentem dzięki dojrzałemu serowi camembert. Zdrowe ciasto razowe dodaje pizzy lekkości i wartości odżywczych. Każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Składniki:

  • Na ciasto:
    • 200g mąki – ja wymieszałam 150g mąki orkiszowej z 50g mąki pszennej razowej, ale można dodać tylko orkiszową
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • pół łyżeczki soli
    • 2 łyżki oleju
    • 150ml ciepłej wody + 2-3 łyżki dodatkowo
  • Sos:
    • 250 ml przecieru pomidorowego
    • 3-4 łyżki ketchupu
    • łyżeczka koncentratu pomidorowego
    • po łyżeczce: bazylii, oregano, tymianku
  • Dodatki:
    • wędzony łosoś
    • ser camembert
    • papryka czerwona
    • kilka różyczek podgotowanego brokuła
    • kukurydza z puszki
    • pół cebuli

Pizza na cieście razowym z wędzonym łososiem i serem camembert – jak zrobić?

  • 1.
    Ciasto:
    Wszystkie składniki na ciasto, oprócz wody mieszamy razem. Następnie po trochu wlewamy wodę i próbujemy zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt suche dolewamy wody, jeśli za bardzo się klei można podsypać mąką. Odstawiamy na chwilę.
  • 2.
    Sos:
    Na patelnię lub do rondelka wlewamy przecier pomidorowy, podgrzewamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia.
  • 3.
    Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka.
    Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy sosem i posypujemy cebulą. Następnie układamy pozostałe składniki.
  • 4.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.

Życzę smacznego 🙂

Pizza na cieście razowym z wędzonym łososiem i serem camembert – dodatkowe informacje

Jeśli zostanie Wam nadmiar sosu pomidorowego, spokojnie można go podać zamiast ketchupu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pyszna pasta jajeczna
Następny przepis: Pyszna sałatka z bobem, suszonymi pomidorami i boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode