PIZZA KARNAWAŁOWA na SŁODKO (PIZZA DOLCE FRITTA)

PIZZA KARNAWAŁOWA na SŁODKO (PIZZA DOLCE FRITTA)

Jeśli kochasz zarówno pizzę, jak i słodycze, Pizza Karnawałowa na Słodko jest idealną propozycją dla Ciebie. Popularna w południowej Italii, ta wyjątkowa pizza to harmonijne połączenie słodkiego ciasta, rozpływającego się w ustach nadzienia i delikatnego posypu. Doskonałym pomysłem jest użycie do niej wiśni, jabłek, truskawek czy innych ulubionych owoców. Wszystko oczywiście na chrupiącej, idealnie zrumienionej ciasto. To prawdziwa uczta zarówno dla oka, jak i podniebienia. Pizza Dolce Fritta to doskonała propozycja na bal karnawałowy, domową imprezę lub po prostu leniwe popołudnie.

Składniki:

  • 500 g mąki (najlepiej manitoba)
  • ok.250 ml letniego mleka (może być 2/3 mleka i 1/3 białego wina)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • cukier waniliowy
  • szcz.soli
  • skórka z cytryny
  • olej do smażenia
  • dodatkowo:
  • drobny cukier
  • cynamon (opcjonalnie)

Pizza karnawałowa na słodko (pizza dolce fritta) – jak zrobić?

  1. W dużej misce przygotować rozczyn. Rozkruszyć drożdże, dodać 1 lyżkę cukru, pół szklanki letniego mleka i 1 łyżkę mąki. Połączyć ze sobą składniki, przykryć miskę bawełnianą ściereczką o odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.
  2. Do miski z podrośniętym zaczynem dodać przesianą mąkę, jajko, cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny, szczyptę soli.
  3. Wyrabiać (dolewając w razie potrzeby letniego mleka) do momentu uzyskania elastycznego miękkiego ciasta, które zacznie odrywać się od ręki. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez ok. 45 min (musi podwoić swoją objętość).
  4. Wyrośnięte ciasto odrywać rękami po kawałeczku, na opruszonej mąką stolnicy formować małe pizze. Tak przygotowane pizze układać w odstępach na opruszonej mąką stolnicy lub blacie i pozostawić przez kolejne 5-10 min. do podrośnięcia.
  5. Przygotować miskę z dość dużą ilością drobnego cukru (ok.1 szklanka) i odrobiną cynamonu. Rozgrzać olej. Pizze smażyć na złoty kolor (nakłóć widelcem jeśli zacznie bardzo rosnąć). Wyławiać, poczekać aż ociekną z tłuszczu (najlepiej na papierowym ręczniku) i wsadzać do miski z cukrem. Obtaczać dokładnie w cukrze i układać na pólmmisku. Buon Appetito!

PIZZA KARNAWAŁOWA na SŁODKO (PIZZA DOLCE FRITTA) – dodatkowe informacje

Idealna do tego przepisu jest mąka manitoba (ciasto wychodzi bardziej elastyczn), ale ja prawie zawsze robię ze zwykłej mąki (jak w tradycyjnym starym przepisie).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PIZZA DIABELSKI (PIZZA DIAVOLA)
Następny przepis: Pizza Draculi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode