PIZZA KARNAWAŁOWA na SŁODKO (PIZZA DOLCE FRITTA)
Jeśli kochasz zarówno pizzę, jak i słodycze, Pizza Karnawałowa na Słodko jest idealną propozycją dla Ciebie. Popularna w południowej Italii, ta wyjątkowa pizza to harmonijne połączenie słodkiego ciasta, rozpływającego się w ustach nadzienia i delikatnego posypu. Doskonałym pomysłem jest użycie do niej wiśni, jabłek, truskawek czy innych ulubionych owoców. Wszystko oczywiście na chrupiącej, idealnie zrumienionej ciasto. To prawdziwa uczta zarówno dla oka, jak i podniebienia. Pizza Dolce Fritta to doskonała propozycja na bal karnawałowy, domową imprezę lub po prostu leniwe popołudnie.
admin
Składniki:
- 500 g mąki (najlepiej manitoba)
- ok.250 ml letniego mleka (może być 2/3 mleka i 1/3 białego wina)
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- cukier waniliowy
- szcz.soli
- skórka z cytryny
- olej do smażenia
- dodatkowo:
- drobny cukier
- cynamon (opcjonalnie)
Pizza karnawałowa na słodko (pizza dolce fritta) – jak zrobić?
- W dużej misce przygotować rozczyn. Rozkruszyć drożdże, dodać 1 lyżkę cukru, pół szklanki letniego mleka i 1 łyżkę mąki. Połączyć ze sobą składniki, przykryć miskę bawełnianą ściereczką o odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.
- Do miski z podrośniętym zaczynem dodać przesianą mąkę, jajko, cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny, szczyptę soli.
- Wyrabiać (dolewając w razie potrzeby letniego mleka) do momentu uzyskania elastycznego miękkiego ciasta, które zacznie odrywać się od ręki. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez ok. 45 min (musi podwoić swoją objętość).
- Wyrośnięte ciasto odrywać rękami po kawałeczku, na opruszonej mąką stolnicy formować małe pizze. Tak przygotowane pizze układać w odstępach na opruszonej mąką stolnicy lub blacie i pozostawić przez kolejne 5-10 min. do podrośnięcia.
- Przygotować miskę z dość dużą ilością drobnego cukru (ok.1 szklanka) i odrobiną cynamonu. Rozgrzać olej. Pizze smażyć na złoty kolor (nakłóć widelcem jeśli zacznie bardzo rosnąć). Wyławiać, poczekać aż ociekną z tłuszczu (najlepiej na papierowym ręczniku) i wsadzać do miski z cukrem. Obtaczać dokładnie w cukrze i układać na pólmmisku. Buon Appetito!
PIZZA KARNAWAŁOWA na SŁODKO (PIZZA DOLCE FRITTA) – dodatkowe informacje
Idealna do tego przepisu jest mąka manitoba (ciasto wychodzi bardziej elastyczn), ale ja prawie zawsze robię ze zwykłej mąki (jak w tradycyjnym starym przepisie).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PIZZA DIABELSKI (PIZZA DIAVOLA)
Następny przepis: Pizza Draculi