PIZZA DIABELSKI (PIZZA DIAVOLA)

PIZZA DIABELSKI (PIZZA DIAVOLA)

Przygotowanie domowej pizzy to prawdziwa kulinarna przyjemność. Nasz przepis na pizzę Diavola, czyli diabelską pizzę, jest inspirowany tradycyjną włoską kuchnią i dosłownie ognistym charakterem. Diavola to jedna z najpopularniejszych pizz na Półwyspie Apenińskim. Charakteryzuje się ostrością, którą zapewniają pikantne składniki. Bardzo ważne są też dobrej jakości produkty: świeża mozzarella, soczyste pomidory, aromatyczne zioła i oczywiście wyśmienita kiełbasa peperoni. Tworzą one wyjątkowe połączenie smaków, które uruchamiają wszystkie zmysły. Ten przepis to zaproszenie do odkrycia smaku prawdziwej włoskiej pizzy w zaciszu własnej kuchni.

Składniki:

  • Na ciasto (na 3 pizze o średnicy 32 cm):
  • 0,5 kg mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • ok. 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Na sos pomidorowy:
  • passata pomidorowa lub pomidory z puszki bez skórki
  • oliwa z oliwek
  • oregano
  • sól
  • Dodatkowo (1 piekielną pizzę):
  • ok.100 g bardzo cieńko pokrojonej pikantnej kiełbasy (włoska:salame piccante)
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól

Pizza diabelski (pizza diavola) – jak zrobić?

  1. Wykonaj ciasto.

    Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób będziesz kontrolować konsystencje ciasta). Wyrabiaj ciasto przez ok. 10-15 min. (tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki). Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą część wyrabiaj na lekko opruszonym blacie, aż ciasto stanie się gładkie, uformuj kulki, posyp mąką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 min. Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm (podsypuj mąką), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą. Jeżeli bedzie Ci łatwiej wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce. Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie nakładaj składniki.
  2. Do wysokiego garnka wlej passatę, trochę oliwy do smaku, dopraw solą i oregano. Następnie gotuj po przykryciem, od czasu do czasu mieszając, tak długo, aż passata stanie się bardziej gęsta i trochę ciemniejsza (ok. 30 min.)
  3. agrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 250℃. Nakładaj składniki na ciasto. Najpierw sos pomidorowy i kiełbasę. Następnie dopraw solą (uwaga kiełbasa jest słona) i polej odrobiną oliwy z oliwek. Na sam wierzch rozłóż mozzarelle pokrojoną na małe kawałeczki. Włóż blachę z przygotowaną pizzą na środkową część piekarnika. Piecz przez ok. 15-20 minut, aż boki pizzy się zarumienią, a spód będzie upieczony. BUON APPETITO!!!

Porady – dodatkowe informacje

Jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie sosu pomidorowego, zrób pizzę z passatą pomidorową bez wcześniejszego jej gotowania. Ja często tak robię i pizza wychodzi równie smaczna! Nie wiem czy uda Wam się znaleźć oryginalną włoską pikantną kiełbasę. Jeżeli takiej nie znajdziecie to zastąpcie ją np. pikantną polską salami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PIZZA CARBONARA
Następny przepis: PIZZA KARNAWAŁOWA na SŁODKO (PIZZA DOLCE FRITTA)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode