Pizza Draculi

Pizza Draculi

Poznaj smak nocy z pizzą Draculi – niezwykłym daniem, które pobudza kubki smakowe od pierwszego kęsa! Zestaw składników przypomina klasyczną pizzę, lecz kryje w sobie pociągającą nutę tajemniczości i niezapomniany posmak. Już sama nazwa niewątpliwie intryguje, a smak przekonuje nawet najbardziej wymagających. Pizza Dracula to kompozycja wyselekcjonowanych składników, które łączy się w sposób zaskakujący i pełen fantazji. Gwarancją niezapomnianego doświadczenia są unikalne, starannie dobrane składniki. Każdy, kto pokusi się o spróbowanie tej pizzy, z pewnością przekona się, że nawet kulinarny świat ma swoją ciemną stronę – pełną smaków i aromatów!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • kilka łyżek wody
  • Dodatki:
  • koncentrat pomidorowy
  • zioła prowansalskie
  • ser żółty
  • pieczarki (ok. 150g)
  • 2 czerwone cebule
  • papryka
  • kukurydza (ok. 0,5 puszki)
  • salami lub szynka
  • czosnek wedle uznania (2-3 ząbki)

Pizza draculi – jak zrobić?

  1. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli i wlać olej. W szklance rozrobić drożdże z wodą i dolać płyn do miski. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Nie dopuścić do rozrośnięcia się ciasta – wsadzić do lodówki na moment, gdy ciasto nie będzie nam potrzebne.
  2. Na patelni podsmażyć pokrojone pieczarki i cebule. Dodać przeciśnięty przez praskę bądź posiekany czosnek i smażyć razem.
  3. Ciasto na pizzę rozwałkować i wyłożyć nim formę, w której będziemy piec.
  4. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym i posypać ziołami prowansalskimi. Następnie wyłożyć pieczarkami i cebulą z czosnkiem, plastrami szynki bądź salami, kukurydzą, kawałkami papryki konserwowej oraz warstwą startego sera.
  5. Pizzę piec przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do ok. 200 stopni.

Pizza Draculi – dodatkowe informacje

Zamiast dodawać czosnek do pieczarek i cebuli przy smażeniu, można przygotować masło czosnkowe, którym można posmarować sobie pizzę po upieczeniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PIZZA KARNAWAŁOWA na SŁODKO (PIZZA DOLCE FRITTA)
Następny przepis: Pizza domowa z serem mozarella

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode