Pizza Frutti Di Mare na cienkim cieście, jak z pizzerii.

Pizza Frutti Di Mare na cienkim cieście, jak z pizzerii.

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na niesamowitą Pizzę Frutti Di Mare na cienkim cieście, jak z pizzerii. Nie ma nic piękniejszego od pysznego, domowego jedzenia, które przypomina smaki prosto z włoskiej restauracji. Ta pizza to prawdziwa uczta dla miłośników owoców morza, łącząca w sobie chrupiące ciasto i bogactwo składników: krewetki, małże, kalmary i lżejsze dodatki, takie jak oliwki, świeże zioła i smakowite sosy. To wyjątkowo smaczne i satysfakcjonujące danie, które jest doskonałym pomysłem na rodzinny obiad lub imprezę z przyjaciółmi. Przygotujcie się już teraz na prawdziwy włoski smak.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
    • świeże drożdże ok 40 g
    • 2 łyżeczki cukru
    • 2 łyżeczki soli
    • masło 50g
    • pół szklanki ciepłej wody
    • mąka ok. 2 szklanki
  • Dodatki do pizzy:
    • podsmażone owoce morza
    • pokrojone oliwki
    • tarkowany ser 15 dag
    • bazylia lub oregano
  • Sos pomidorowy:
    • 2 łyżeczki kechupu
    • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    • przyprawy: oregano, bazylia, pieprz, sól
    • trochę przygotowanej ostudzonej wody

Pizza frutti di mare na cienkim cieście – jak zrobić?

  1. Ciasto:
    Zaczynamy od wykonania rozczynu. Do szklanki wrzucamy pokruszone drożdże i zalewamy je ciepłą wodą. (temp. wody taka jak do kąpieli) Wsypujemy 2 łyżeczki cukru, nie mieszamy. Po chwili będzie widać jak drożdże pracują. Między czasie bierzemy miskę wsypujemy do niej mąkę, sól i rozdrobnione masło. Gotowe drożdże mieszamy i wlewamy stopniowo do miski z mąką cały czas mieszając. Jeżeli masa jest za rzadka podsypujemy jeszcze mąką. Masę wyciągamy na blat jeśli się klei to dodajemy jeszcze trochę mąki, ale nie dużo!. Ciasto ugniatamy. Powinno być mięciutkie i sprężyste. Zawarte w nim masło stwarza wrażenie tłustego ale takie ma być! Wyrobione ciasto odkładamy do miski i przykrywamy ściereczką odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
  2. Sos:
    Do miseczki wkładamy po 2 łyżeczki ketchupu i przecieru pomidorowego. Przyprawiamy: oregano bazylia (nie żałować) pieprz sól do smaku. Dodajemy trochę przegotowanej wody mieszamy, próbujemy, ewentualnie doprawiamy i wstawiamy do lodówki.
  3. Ciasto wyciągamy na blat i cienko rozwałkowujemy. Blachę wykładamy papierem. Rozwałkowany placek zawijamy delikatnie na wałek i przenosimy na przygotowaną blachę. Palcami formujemy ranty. Widelcem nakłuwamy spód i smarujemy przygotowanym sosem. Na placek nakładamy dodatki ser, owoce morza (wcześniej marynowane i smażone, inaczej będą surowe) i oliwki.
  4. Gotową do pieczenia pizze wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 250 stopni i pieczemy max 10 minut.

Pizza Frutti Di Mare – dodatkowe informacje

Żeby długo nie czekać na wyrośnięcie ciasta, wcześniej zagotowuje garnek wody i wstawiam do niego miskę z moim wyrobionym ciastem. Sekretem dobrej pizzy jest sposób pieczenia. Nie zastanawialiście sie nigdy dlaczego w barze pizza wychodzi z pieca w tak ekspresowym tempie? Dlaczego ludzie więc pieczą pizze w domu 30 minut? I to jest Błąd! Pizze należy piec krótko i wysokiej temperaturze.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizza Draculi
Następny przepis: Pizza House

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode