Pizza House

Pizza House

Pizza House to przepis na klasyczną, domową pizzę, która smakuje jak prosto z włoskiej pizzerii. Początkiem jest proste ciasto drożdżowe, które daje chrupiący spód, a na wierzchu obfite dodatki tworzą kompozycję, która zaskoczy każde podniebienie. Oryginalne połączenie serów mozzarella i parmezanu, podkreślone sosem pomidorowym, zapewnia idealną bazę dla ulubionych dodatków. Znajdziesz tu przepisy na pizzę z kiełbasą pepperoni, roślinną, a także z owocami morza. Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem ponadczasowych klasyków, czy szukasz nowych smaków, Pizza House zaspokoi twoją miłość do tego wyjątkowego dania.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 350 g mąki pszennej
    • 180g letniej wody
    • 20 g świeżych drożdży
    • 25 g oliwy z oliwek
    • 1 łyżka soli
    • 1 łyżeczka cukru
  • Dodatki:
    • 150 g szynki
    • 100 g salami
    • 100 g boczku wędzonego
    • 200 g sera żółtego
    • 2 duże cebule
  • Sos pomidorowy do pizzy:
    • 1 puszka pomidorów całych lub krojonych
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1-2 ząbki czosnku
    • łyżka oliwy z oliwek
    • ½ łyżeczki soli, suszonego tymianku, bazylii i oregano
    • 3 szczypty pieprzu
  • Sos czosnkowy:
    • 3-4 ząbki czosnku
    • 4 łyżki majonezu (kielecki)
    • 2 łyżki śmietany
    • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
    • 3 szczypty pieprzu, soli, papryki ostrej i słodkiej

Pizza house – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia włożyć składniki według podanego powyżej przepisu i wyrobić. Ciasto wyłożyć na obficie posypaną mąką powierzchnie i krótko wyrobić, następnie rozwałkować i wyłożyć na dwóch okrągłych natłuszczonych formach (Ø 30 cm). Brzegi ciasta wywinąć ku górze. Posmarować sosem pomidorowym (wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić). Obłożyć pizze szynką, salami, boczkiem, krążkami cebuli i równomiernie posypać startym serem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 15- 20 min w temp 180 ̊C na dolnej szynie piekarnika. Podawać z sosem czosnkowym (rozdrabniamy w malakserze tak jak sos pomidorowy)

Pizza House – dodatkowe informacje

Grubość ciasta zależy od wielkości blachy, jakiej użyjemy do pieczenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizza Frutti Di Mare na cienkim cieście, jak z pizzerii.
Następny przepis: Pizza indyjska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode