Pizza domowa z serem mozarella
Zapraszamy na pyszną, domową pizzę z serem mozzarella. Ten klasyczny włoski przepis to przepis na domową pizzę, która smakuje nie mniej pysznie niż ta z pizzerii. Prosty, ale doskonały, ser mozzarella do pizzy jest kluczem do tego przepisu, który przekształca zwykłe ciasto na prawdziwą pizzę włoską. Ser mozzarella rozpuszcza się idealnie, tworząc kremowy i delikatny dodatek do chrupiącego, złotego ciasta. Wypróbuj sam i przekonaj się, jak przyjemnością jest piec swój własny placek! Rozsmakuj się w pizzy z mozzarellą, gdzie prostota spotyka tradycyjną smakowitość. MoĹĽliwości są nieskończone, więc przygotuj się na wielką ucztę!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 20 dag – 25 dag mąki typ 550 lub specjalnej do pizzy
- 150ml letniej wody
- 2 dag świeżych drożdży
- 50 ml oliwy
- 50 ml ciepłego mleka
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- ¼ l passaty pomidorowej
- ½ łyżeczki soli i cukru
- 50 ml oliwy
- po ¼ pęczka świeżej bazylii i oregano
- ser mozarella w dużych kulkach w zalewie
- surowy, wędzony boczek
Pizza domowa z serem mozarella – jak zrobić?
-
1.
Wymieszaj drożdże w szklance z cukrem i mlekiem, a następnie wstaw je do garnuszka z ciepłą wodą na 10-15 minut. -
2.
Przygotuj przesianą mąkę w misce. -
3.
Połącz drożdże z letnią wodą, solą i oliwą, a następnie przelej do miski, w której będziesz robić ciasto. -
4.
Mieszaj energicznie i wsypuj przez sitko mąkę do uzyskania gęstego ciasta. -
5.
Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj. -
6.
Wyrobione ciasto przełóż do miski i umieść w lodówce na kilka godzin. -
7.
Rozgrzej piekarnik do 200*C. -
8.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i odstaw w kuchni na co najmniej 30 minut. -
9.
Uformuj placek i rozciągnij go rękoma, a następnie przełóż na blachę do pieczenia. -
10.
Posmaruj ciasto sosem, a następnie połóż dodatki, takie jak boczek. -
11.
Na wierzchu połóż pokrojoną w cienkie krążki mozzarellę. -
12.
Wstaw do pieca na 10-15 minut, aż ser na wierzchu się rozpuści i lekko przyrumieni. -
13.
Gorącą pizzę posyp świeżymi ziołami.
Przygotowanie sosu:
-
1.
Pomidory umieść w garnku, dodaj sól, cukier i pogrzewaj na wolnym ogniu do odparowania sosu do ½ ilości początkowej. -
2.
Dodaj oliwę i część ziół. Jeszcze chwilę podgrzewaj. -
3.
Rozmiksuj sos i rozsmaruj go na cieście.
Porady – dodatkowe informacje
Tytuł: Pizza domowa z serem mozarella
Słowa kluczowe: domowa mozzarella, ser mozzarella do pizzy, pizza z mozzarellą, mozzarella do pizzy
Taka pizza może posiadać jeszcze inne dodatki, wg upodobań Wykonawcy, ja najbardziej lubię pizzę z sosem i mozarellą i świeżymi ziołami. Do pizzy dodaję zawsze domowy sos do pizzy, na którego wykonanie umieściłam przepis w tym serwisie. Ciasto do tej pizzy jest bardzo wolne i trudno czasem go wyrobić. Podjęcie jednak takiej próby daje w efekcie, leciutkie i bardzo chrupiące ciasto. Oczywiście można dodać więcej mąki, lecz proszę, bardzo ostrożnie!