Pikantny kociołek z kiełbasą
Przygotowujesz się na spotkanie ze znajomymi przy ognisku, kamping lub weekendowy wyjazd na łono natury? Doskonałym pomysłem może być przepyszny, domowy kociołek. Proponujemy pikantny kociołek z kiełbasą, czyli połączenie tradycyjnych smaków z nutą wyrazistego charakteru. Ten sycący, aromatyczny i nieco ostrawy posiłek, z całą pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kiełbasy i pikantnych dań. Idealny na chłodniejszy wieczór, kiedy to z kociołka unosi się nie tylko smakowity zapach, ale i wydobywa się przyjemne ciepło. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak kociołek z kiełbasą może stać się kulinarnej gwiazdą Twojego wyjazdu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 g smacznej kiełbasy
- 8 średnich ziemniaków
- 1 duża cebula
- czosnek
- 1 duża papryka czerwona
- papryka sproszkowana
- sól
- majeranek
- chili w proszku
- koncentrat pomidorowy
- olej
- 400 ml wody
Pikantny kociołek z kiełbasą – jak zrobić?
- Do wykonania tego dania przyda się średniej wielkości garnek. Wlewamy do niego na spód olej. Ja używam Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią.
- Kroimy cebulę w drobną kostkę i wrzucamy ją na olej. Podobnie robimy z czosnkiem – ja daję jeden ząbek. Następnie również w kostkę należy pokroić paprykę i dodać ją do cebuli. Trzecia w kolejności jest kiełbasa. Można ją pokroić w kostkę lub półksiężyce. Ja wybieram opcję pierwszą. Skrojoną kiełbasę wrzucamy do garnka i przykrywamy. Składniki mają się dusić na małym ogniu.
- Kiedy trzy składniki już się łączą w garnku, obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy je w kostkę, a następnie wrzucamy do reszty składników. Całość zalewamy 450 – 500 ml wody.
- Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy (3 łyżki ) do smaku i przyprawy: sproszkowaną paprykę i chili, sól oraz majeranek. W tym etapie ilość składników zależy od indywidualnych upodobań. Dla jednego może być mniej, dla drugiego więcej przypraw. Ja dodaję zwykle „na oko”, a później doprawiam.
Pikantny kociołek z kiełbasą – dodatkowe informacje
Można dodać też pieczarki jak ktoś lubi. Wystarczy je umyć i pokroić w plasterki, a następnie, na koniec gotowania dodać do reszty składników. Z tej ilości składników wychodzą cztery porcje dla czteroosobowej rodziny. Zamiast koncentratu można dodać ketchup.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pikantny burak podłużny
Następny przepis: Pikantny sos serowy