Pikantny kociołek z kiełbasą

Pikantny kociołek z kiełbasą

Przygotowujesz się na spotkanie ze znajomymi przy ognisku, kamping lub weekendowy wyjazd na łono natury? Doskonałym pomysłem może być przepyszny, domowy kociołek. Proponujemy pikantny kociołek z kiełbasą, czyli połączenie tradycyjnych smaków z nutą wyrazistego charakteru. Ten sycący, aromatyczny i nieco ostrawy posiłek, z całą pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kiełbasy i pikantnych dań. Idealny na chłodniejszy wieczór, kiedy to z kociołka unosi się nie tylko smakowity zapach, ale i wydobywa się przyjemne ciepło. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak kociołek z kiełbasą może stać się kulinarnej gwiazdą Twojego wyjazdu.

Składniki:

  • 500 g smacznej kiełbasy
  • 8 średnich ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • czosnek
  • 1 duża papryka czerwona
  • papryka sproszkowana
  • sól
  • majeranek
  • chili w proszku
  • koncentrat pomidorowy
  • olej
  • 400 ml wody

Pikantny kociołek z kiełbasą – jak zrobić?

  1. Do wykonania tego dania przyda się średniej wielkości garnek. Wlewamy do niego na spód olej. Ja używam Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią.
  2. Kroimy cebulę w drobną kostkę i wrzucamy ją na olej. Podobnie robimy z czosnkiem – ja daję jeden ząbek. Następnie również w kostkę należy pokroić paprykę i dodać ją do cebuli. Trzecia w kolejności jest kiełbasa. Można ją pokroić w kostkę lub półksiężyce. Ja wybieram opcję pierwszą. Skrojoną kiełbasę wrzucamy do garnka i przykrywamy. Składniki mają się dusić na małym ogniu.
  3. Kiedy trzy składniki już się łączą w garnku, obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy je w kostkę, a następnie wrzucamy do reszty składników. Całość zalewamy 450 – 500 ml wody.
  4. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy (3 łyżki ) do smaku i przyprawy: sproszkowaną paprykę i chili, sól oraz majeranek. W tym etapie ilość składników zależy od indywidualnych upodobań. Dla jednego może być mniej, dla drugiego więcej przypraw. Ja dodaję zwykle „na oko”, a później doprawiam.

Pikantny kociołek z kiełbasą – dodatkowe informacje

Można dodać też pieczarki jak ktoś lubi. Wystarczy je umyć i pokroić w plasterki, a następnie, na koniec gotowania dodać do reszty składników. Z tej ilości składników wychodzą cztery porcje dla czteroosobowej rodziny. Zamiast koncentratu można dodać ketchup.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pikantny burak podłużny
Następny przepis: Pikantny sos serowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode