Pikantne węgierskie leczo z cukini

Pikantne węgierskie leczo z cukini

Chcesz poszerzyć swoją listę przepisów o duszoną potrawę rodem z Węgier? Pikantne węgierskie leczo jest idealne na chłodniejsze dni i doskonale wpasowuje się w kuchnię sezonową. Tym razem proponujemy wersję z cukinią. Cukinia do leczo nadaje się doskonale, bo jest lekkostrawna, ma neutralny smak i dobrze absorbuje aromaty innych składników tej zupy. Łączy się świetnie z pikantnością papryki i słodyczą pomidorów. Pikantne węgierskie leczo z cukinią to połączenie tradycyjnego smaku z nowoczesnym podejściem do kuchni. Zapewnimy sobie w ten sposób nie tylko smakowite danie, ale też dobre dla naszego zdrowia, pełne warzyw i przypraw.

Składniki:

  • Składniki potrzebne do przygotowania dania:
  • 2 duże cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 35 dag pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 1 papryczka chili
  • 2 duże pomidory malinowe lub puszka krojonych pomidorów
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 25 dag kiełbasy podwawelskiej
  • 2 duże łyżki dobrego przecieru pomidorowego
  • 1,4 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 duża łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz biały
  • 4 łyżki oleju

Pikantne węgierskie leczo z cukini – jak zrobić?

  1. Kiełbasę i boczek pokroić w grubą kostkę i przesmażyć na 2 łyżkach oleju, zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w piórka i również podsmażyć na pozostałym oleju. Zezłoconą cebulę wrzucić do żeliwnego garnka.
  2. Cukinię tylko umyć, nie obierać, pokroić w grubą kostkę. Również pieczarki i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę tak samo pokroić.
  3. Warzywa dołożyć do cebuli i podlać około 1/2 szklanki wody i delikatnie posolić, aby warzywa miały się w czym dusić. Dusić wszystko około 30 minut.
  4. Po 30 minutach dodać pokrojone pomidory, bardzo drobno posiekaną papryczkę chili wraz z pestkami, oraz przecier pomidorowy i podsmażony boczek z kiełbasą, dusić jeszcze 10 minut. Doprawić wszystko do smaku sosem sojowym, słodką papryką, solą i pieprzem. Smacznego!

Pikantne węgierskie leczo z cukini – dodatkowe informacje

Jeżeli nie lubimy ostrych potraw, należy pozbyć się gniazda nasiennego z papryczki chili przed dodaniem do potrawy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pikantne pierogi z farszem z ryby, pora i ryżu
Następny przepis: Pikantny burak podłużny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode