Pikantne warzywa z tofu
Potrzebujesz pomysłu na kolorową, pełną smaków i aromatów orientalną potrawę? Proponujemy przepis na pikantne warzywa z tofu. To lekkie, wegańskie danie, idealne do podania na kolację lub jako dodatek do większego posiłku. Mieszanka różnych warzyw, takich jak brokuły czy marchewka, z dodatkiem tofu i pikantnych przypraw sprawi, że posmakujesz wyjątkowego połączenia smaków. A tofu? To świetne źródło białka dla wegan i wegetarian. Owlądu jeszcze niezbyt pociągające, ale po odpowiednim przygotowaniu staje się prawdziwym smakowym odkryciem. Wprowadź odrobinę orientu do swojego kuchennego repertuaru i ciesz się egzotycznym smakiem pikantnych warzyw z tofu.
Piotr Zieliński
Składniki
- Mieszanka warzyw – 450 g – użyłem mieszanki meksykańskiej
- Tofu – 1/2 kostki – użyłem 1/4 tofu wędzonego i 1/4 kostki tofu naturalnego
- Olej – 1 łyżeczka
- Mieszanka słonecznika z chilli – 3 czubate łyżki
Pikantne warzywa z tofu – jak zrobić?
- Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, wrzucamy warzywa i smażymy. Tofu kroimy w kostkę. Gdy płyn z warzyw odparuje, dodajemy tofu i mieszankę. Całość mieszamy i trzymamy na ogniu od minuty. Potrawy nie przyprawiałam ponieważ mieszanka zawiera w sobie dużo ciekawych przypraw, które wystarczająco, jak dla mnie, dopełniają smak. Smacznego:)
Pikantne warzywa z tofu – dodatkowe informacje
zamiast słonecznika z chilli można dodać parę kropel tabasco.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pikantne pierogi z farszem z ryby, pora i ryżu
Następny przepis: Pikantny burak podłużny