PIKANTNE SKRZYDEŁKA (z piekarnika)
Twój palnik smaku zapłonie na błysk, gdy spróbujesz tych pikantnych skrzydełek z kurczaka prosto z piekarnika. Ta receptura pełna jest bogatych, egzotycznych smaków, które zaspokoją nawet najbardziej wymagającą miłość pikantnych potraw. Skrzydła są doskonałym rozwiązaniem na beztroską kolację w weekend albo na dużą imprezę, gdy potrzebujesz czegoś, co podbije smakiem i rozbudzi uczucia. Są łatwe do przygotowania, a zarazem niezwykle smakowite. Kruche, pełne smaku skrzydełka, smażone na złoty kolor, otulone w pikantnym sosie, stworzą niezapomniane przeżycie kulinarne.
admin
Składniki:
- dowolna ilość skrzydełek (u mnie 8 sztuk)
- tłuszcz do wysmarowania formy
- 1 szklanka bulionu drobiowego (np. z kostki)
- MARYNATA:
- sól, pieprz ziołowy, papryka ostra (lub wędzona), majeranek, czosnek – całość składników wymieszać z olejem rzepakowym.
Pikantne skrzydełka (z piekarnika) – jak zrobić?
- Umyte i wysuszone skrzydełka doprawić marynatą: sól, pieprz ziołowy, papryka, majeranek wymieszać z olejem rzepakowym. Skrzydełka przełożyć plasterkami czosnku. Zamknąć w naczyniu lub w misce i włożyć na noc do lodówki.
- Następnego dnia przełożyć skrzydełka na blaszkę wysmarowaną tłuszczem (usunąć ze skrzydełek czosnek). Nagrzać piekarnik do 180 stopni (termoobieg) i zapiekać skrzydełka przez 20 minut.
- Po upływie 20 minut podlać skrzydełka kilkoma łyżkami bulionu i przełożyć na drugą stronę. Po upływie kolejnych 20 minut czynność powtórzyć. Zapiekać skrzydełka do czasu, aż będą rumiane i soczyste (wbić widelec i sprawdzić czy tryskają soki).
Pikantne skrzydełka (z piekarnika) – dodatkowe informacje
MOJA SPRAWDZONA PROPOZYCJA:
Do bulionu bardzo często dodaję też 2 łyżki ostrego keczupu i takim sosem podlewam skrzydełka. Keczup powoduje, że skrzydełka lepiej się przypieką, a i smak jest o niebo lepszy. Jeśli ktoś woli mniej ostre skrzydełka, nie dodawać ostrego keczupu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pikantne klopsiki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym
Następny przepis: Pikantne steki z karkówki