Pikantna pasta z pieczonej papryki „ala” muhammara

Pikantna pasta z pieczonej papryki „ala” muhammara

Przygotuj się na podróż do Bliskiego Wschodu za pomocą pikantnej pasty z pieczonej papryki „ala” muhammara. Pochodząca z kuchni arabskiej, ta intensywna i aromatyczna poduszka smaku pełna jest ciepłych przypraw i głębokich nut smaku. Jest niezwykle wszechstronna, a jej pikantność podróżuje przez twoje podniebienie, pozostawiając miłe uczucie satysfakcji. Kwintesencją tego przepisu jest opiekanie papryki, najlepiej w piekarniku, co nadaje jej ciało i intensywność smaku. Ten przepis na pikantną pastę z pieczonej papryki to doskonały dodatek do każdego posiłku i gwarantowana satysfakcja dla kubków smakowych.

Składniki:

  • 5 papryk, żółta-zielona-czerwona
  • 2 podłużne pikantne czerwone papryki, nie mylić z papryczkami chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki melasy, złotego syropu lub miodu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Pikantna pasta z pieczonej papryki „ala” muhammara – jak zrobić?

  1. Opiekaj paprykę w piekarniku:
    1. Paprykę po umyciu kroimy na na połowę, wycinamy gniazda nasienne i układamy na formach do pieczenia skórką do góry.
    2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i opiekamy papryki, aż do czasu gdy skórka stanie się czarna, zwęglona.
    3. Po wystudzeniu obieramy skórkę z papryki.
  2. Przygotuj pastę:
    1. Do blendera wkładamy obrany miąższ, miksujemy na gładką masę.
    2. Przelewamy do rondla, podgrzewamy i dodajemy resztę wszystkich przypraw, doprowadzamy do wrzenia.
    3. Gorącą pastę przekładamy do słoików, zakręcamy.
    4. Gdy pasta wystygnie, przechowujemy ją w lodówce.

Słowa kluczowe: opiekanie papryki, opiekanie papryki w piekarniku

Pikantna pasta z pieczonej papryki „ala” muhammara – dodatkowe informacje

Dla miłośników ostrych smaków można dodać papryczki chili dla zaostrzenia smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pikantna salsa
Następny przepis: Pikantna zupa krem z dyni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode