Pikantna zupa krem z dyni

Pikantna zupa krem z dyni

Podajemy przepis na pikantną zupę krem z dyni, która będzie nie tylko smakowitym, ale i odżywczym posiłkiem. Bez użycia bulionu, ale z dodatkiem ostrego akcentu, ten pomysł na zupę z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom ostrzejszych smaków. Doskonale łączy w sobie słodycz dyni z pikantnymi dodatkami. To propozycja nie tylko dla wegetarian, ale dla każdego, kto kocha zupy krem. Przepis jest prosty, a samo przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. To ciekawy pomysł na wykorzystanie dyni, która jest nie tylko zdrowa, ale również niskokaloryczna, więc idealnie wpisuje się w dietę.

Składniki:

  • 1-1,2 kg dyni (bez skóry i pestek)
  • pół cebuli
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1/4 małej papryczki chilli
  • 1/3 selera
  • 3 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka masła
  • łyżka oliwy
  • szklanka bulionu warzywnego
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta kminku
  • szczypta mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Pikantna zupa krem z dyni – jak zrobić?

  1. 1.

    Warzywa myjemy, osuszamy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki pokroimy w kostkę. Z papryczki usuwamy nasiona. Cebulę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. Oczyszczoną dynię kroimy na drobne kawałki.

  2. 2.

    W rondlu rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy cebulę z czosnkiem, szklimy (2 minuty), dodajemy posiekaną papryczkę i pozostałe warzywa (marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki), oprószamy słodką papryką. Obsmażamy aż warzywa nabiorą złotego koloru (ok. 7 minut). Pokrojoną dynię dodajemy do przesmażonych warzyw i smażymy jeszcze ok. 2 minuty. Doprawiamy pieprzem, imbirem, tymiankiem, liściem laurowym, zielem angielskim, kminkiem i odrobiną soli, dokładnie mieszamy.

  3. 3.

    Zalewamy ok. 1-1,2 litra gorącej wody i szklanką bulionu, mieszamy, gotujemy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając przez ok. 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie, całość miksujemy blenderem na gładką masę.

Podajemy z grzankami, np. z grzanką serowo-tymiankową ze swojskiego chleba i kleksem jogurtu naturalnego.

Porady – Dodatkowe informacje

Przepis na zupę z dyni na ostro to jedna z najpopularniejszych receptur w sezonie jesiennym. Krem dyniowy na ostro robi się bardzo szybko i łatwo. Nie wymaga skomplikowanych i drogich składników, więc to idealny pomysł na posiłek dla całej rodziny. Można od razu ugotować większą porcję i zjeść krem z dyni na obiad, a następnego dnia zabrać jako lunch do pracy. Taka zupa to też świetny pomysł na przystawkę dla gości.

Jak zrobić zupę z dyni na ostro? Przepis na krem z dyni na ostro jest banalnie prosty. Wystarczy ugotować dynię wraz z innymi warzywami w bulionie i doprawić ulubionymi przyprawami. Następnie całość lekko studzimy i blendujemy na gładki krem. Teraz wystarczy już tylko nalać zupę do miseczek i ozdobić kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego. Pikantny krem z dyni gotowy!

Czym doprawić krem z dyni na ostro? Dynia z natury jest słodkim i delikatnym warzywem, dlatego przygotowując krem z dyni na ostro, musimy doprawić zupę do solidną porcją przypraw. Zupa dyniowa na ostro obowiązkowo musi zawierać ostrą paprykę w proszku lub kawałek świeżego chilli. Oprócz tego warto dodać czosnek i odrobinę gałki muszkatołowej. Jeśli lubimy orientalny posmak, możemy dodać też szczyptę curry i kurkumy, które dodatkowo dodadzą zupie mocniejszego koloru. Ciekawym dodatkiem smakowym jest również papryka wędzona, która dodaje zupie niepowtarzalnego aromatu.

Z czym podawać krem z dyni na ostro? Pikantny krem z dyni świetnie smakuje z grzankami, groszkiem ptysiowym lub po prostu kromką razowego chleba. Zupę można też posypać na wierzchu uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pikantna pasta z pieczonej papryki „ala” muhammara
Następny przepis: Pikantna zupa tajska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode