Piersi z kurczaka pieczone w mleku

Piersi z kurczaka pieczone w mleku

Piersi z kurczaka pieczone w mleku to propozycja na aromatyczne danie główne idealne na obiad lub kolację, które na pewno zaskoczy swoim wyjątkowym smakiem. Sekret tkwi w marynacie, w której pierś z kurczaka jest moczaona. To właśnie mleko dodaje mięsu niesamowitej miękkości, a jednocześnie nie dominuje smaku. To doskonały pomysł na urozmaicenie codziennego menu. Dzięki temu przepisowi, nawet prosta piersi z kurczaka może stać się daniem, które zachwyci najbardziej wymagających smakoszy. Składniki są proste i łatwo dostępne, a efekt końcowy z pewnością przekroczy Twoje oczekiwania. Niesamowicie aromatyczna pierś z kurczaka w delikatnej mlecznej panierce to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Składniki:

  • Pierś z kurczaka
  • ok 50ml mleka
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • papryka ostra w proszku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 15-20 dag sera żółtego

Piersi z kurczaka pieczone w mleku – jak zrobić?

  1. Piersi z kurczaka umyj, osusz i przekrój wzdłuż. Płaty włóż do naczynia żaroodpornego i zalej mlekiem tak, aby mięso było prawie całe zakryte.
  2. Następnie posyp papryką, oregano i ziołami prowansalskimi. Posyp startym żółtym serem i bułką tartą.
  3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 15 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 190 stopni i piecz przez około 25 minut.

Piersi z kurczaka pieczone w mleku – dodatkowe informacje

Przepis oryginalny jest z filetem rybnym, który znalazłam w internecie, więc zamiast piersi z kurczaka można dać filet z ryby. Bułkę tartą możemy śmiało zastąpić posiekanymi orzechami włoskimi lub pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Piersi z kurczaka w cieście majonezowym
Następny przepis: Piersi z kurczaka w sosie jogortowo- czosnkowym z koperkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode