Piersi z kurczaka pieczone w mleku
Piersi z kurczaka pieczone w mleku to propozycja na aromatyczne danie główne idealne na obiad lub kolację, które na pewno zaskoczy swoim wyjątkowym smakiem. Sekret tkwi w marynacie, w której pierś z kurczaka jest moczaona. To właśnie mleko dodaje mięsu niesamowitej miękkości, a jednocześnie nie dominuje smaku. To doskonały pomysł na urozmaicenie codziennego menu. Dzięki temu przepisowi, nawet prosta piersi z kurczaka może stać się daniem, które zachwyci najbardziej wymagających smakoszy. Składniki są proste i łatwo dostępne, a efekt końcowy z pewnością przekroczy Twoje oczekiwania. Niesamowicie aromatyczna pierś z kurczaka w delikatnej mlecznej panierce to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Pierś z kurczaka
- ok 50ml mleka
- zioła prowansalskie
- oregano
- papryka ostra w proszku
- 2 łyżki bułki tartej
- 15-20 dag sera żółtego
Piersi z kurczaka pieczone w mleku – jak zrobić?
- Piersi z kurczaka umyj, osusz i przekrój wzdłuż. Płaty włóż do naczynia żaroodpornego i zalej mlekiem tak, aby mięso było prawie całe zakryte.
- Następnie posyp papryką, oregano i ziołami prowansalskimi. Posyp startym żółtym serem i bułką tartą.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 15 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 190 stopni i piecz przez około 25 minut.
Piersi z kurczaka pieczone w mleku – dodatkowe informacje
Przepis oryginalny jest z filetem rybnym, który znalazłam w internecie, więc zamiast piersi z kurczaka można dać filet z ryby. Bułkę tartą możemy śmiało zastąpić posiekanymi orzechami włoskimi lub pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Piersi z kurczaka w cieście majonezowym
Następny przepis: Piersi z kurczaka w sosie jogortowo- czosnkowym z koperkiem