PIERSI Z INDYKA PIECZONE W PIEKARNIKU
Przepis na Piersi z Indyka Pieczone w Piekarniku to jedno z naszych ulubionych dań na wyjątkowe okazje. Głównym składnikiem jest oczywiście pierś z indyka, która pieczona jest do osiągnięcia idealnej, soczystej konsystencji. Sposób przyrządzenia tego dania, czyli pieczenie kawałków indyka w piekarniku, zapewnia nie tylko wspaniały smak, ale również niską zawartość tłuszczu. Oczywiście, kluczem do sukcesu jest tu wybór dobrej jakości mięsa. To przepis na danie prostsze w przygotowaniu niż można by przypuszczać, a jednocześnie niesamowicie smaczne i sycące. Idealne propozycja dla tych, którzy lubią indyka na różne sposoby.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 duży filet z indyka
- dobra jakość oliwy
- vegeta
- tymianek
- czosnek
- bazylia
Piersi z indyka pieczone w piekarniku – jak zrobić?
- Pierś z indyka umyć i pokroić w plastry, a następnie osączyć na papierowym ręczniku.
- Każdy płat mięsa natrzeć przyprawami oraz oliwą.
- Blaszkę posmarować oliwą i wyłożyć na nią mięso. Na wierzch ułożyć krążki cebuli.
- Piec w temperaturze 180 st. przez około 35 minut, sprawdzając miękkość mięsa. Pamiętaj, że każdy piekarnik może piec nieco inaczej.
PIERSI Z INDYKA PIECZONE W PIEKARNIKU – dodatkowe informacje
Jeśli chcecie żeby wasz pierś z indyka była bardzo soczysta możecie upiec w rękawie. Ja jednak piekę tak, gdyż moja rodzinka lubi przypieczone mięsko.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim
Następny przepis: Piersi z kurczaka w cieście majonezowym