Pierś faszerowana serem i porem

Pierś faszerowana serem i porem

Faszerowana pierś kurczaka to niezwykle smaczne danie, które z pewnością zachwyci każdego. W tej odmianie przygotowania, pierś kurczaka faszerowana jest nie tylko serem, ale także porem, co nadaje jej wyjątkowego, niepowtarzalnego smaku. Jest to danie, które doskonale sprawdzi się zarówno w przypadku wykwintnej kolacji, jak i na co dzień. Możemy je podać z różnymi dodatkami – zarówno ziemniakami, ryżem, jak i sałatką. Pierś faszerowana serem i porem to propozycja pełna smaku i aromatu, która z pewnością przekona do siebie nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • pierś z kurczaka – 4 sztuki
  • por – 1,5 sztuki
  • masło – 1 łyżka
  • żółty ser – starty, kilka łyżek (według uznania)
  • pieprz
  • sól

Pierś faszerowana serem i porem – jak zrobić?

  1. Pierś czyścimy, kroimy wzdłuż na pół nie przecinając do samego końca. Ma nam się zrobić coś na kształt serduszka. Nacieramy pierś solą i pieprzem. Można też użyć przetartego czosnku.
    Na łyżce masła dusimy pokrojony w połówki plastrów por. Do mięknącego pora dodajemy sól i pieprz. Pod koniec dodajemy do pora starty żółty ser, który ma za zadanie scalić nasz farsz. Tak przygotowaną pastą smarujemy jedną z połówek rozciętej piersi kurczaka nakładając na nią drugą.
    Mięso panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smażymy na oleju lub innym tłuszczu z obu stron na rumiano. Jeśli piersi są duże można je po obsmażeniu wrzucić na kilka chwil do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni by sobie doszły.

Pierś faszerowana serem i porem – dodatkowe informacje

Można do farszu dodać również paprykę lub pieczarki. Tez jest smacznie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierożki z mięsem mielonym-Pielmieni rosyjskie
Następny przepis: Pierś Generała Tso

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode