Pierogi ruskie z ciasta francuskiego
Czy chciałbyś połączyć polską i francuską kuchnię? Ten przepis stanowi idealne połączenie – pierogi ruskie z ciasta francuskiego! Ta interpretacja tradycyjnej polskiej potrawy to delikatne pierogi lekko chrupiące z zewnątrz, dzięki użyciu ciasta francuskiego, wypełnione klasycznym farszem z twarogu, ziemniaków i cebuli. Te pierogi to idealny pomysł na urozmaicenie kolacji lub obiadu. Zadowolą zarówno miłośników tradycyjnych pierogów, jak i tych, którzy lubią kulinarnie eksperymentować. Pamiętaj, że dobrej jakości składniki to podstawa tej potrawy. Czy jesteś gotowy do wypróbowania tej innowacyjnej wersji polskiego klasyka?
admin
Składniki:
- 1 paczka schłodzonego ciasta francuskiego
- 4 duże ziemniaki
- 150 gr twarogu
- 2 średniej wielkości cebule
- pieprz ziołowy, sól, koper – do smaku
Pierogi ruskie z ciasta francuskiego – jak zrobić?
- Ziemniaki ugotowałam, przecisnęłam przez praskę i ostudziłam. Do letnich ziemniaków dodałam twaróg, dokładnie wymieszałam. Cebulkę podsmażyłam i dodałam do całości. Doprawiłam wg uznania.
- Wycinałam w cieście francuskim szklanką kółka, wkładałam po 1 łyżeczce farszu, lekko rozciągałam krążek, mocno zaklejałam brzegi i układałam na ruszcie wyłożonym papierem do pieczenia.
- Pierożki włożyłam do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piekłam ok. 20 minut, aż się ładnie zarumieniły.
- Z 1 porcji ciasta wyszło 32 pierogi (szklanka była raczej z tych mniejszych).
- Podałam posypane parmezanem.
Pierogi ruskie z ciasta francuskiego – dodatkowe informacje
Pierogi ruskie z ciasta francuskiego wyśmienicie smakują polane sosem czosnkowym lub śmietaną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi ruskie razowe
Następny przepis: Pierogi ruskie z boczkiem smażone