Pierogi ruskie z ciasta francuskiego

Pierogi ruskie z ciasta francuskiego

Czy chciałbyś połączyć polską i francuską kuchnię? Ten przepis stanowi idealne połączenie – pierogi ruskie z ciasta francuskiego! Ta interpretacja tradycyjnej polskiej potrawy to delikatne pierogi lekko chrupiące z zewnątrz, dzięki użyciu ciasta francuskiego, wypełnione klasycznym farszem z twarogu, ziemniaków i cebuli. Te pierogi to idealny pomysł na urozmaicenie kolacji lub obiadu. Zadowolą zarówno miłośników tradycyjnych pierogów, jak i tych, którzy lubią kulinarnie eksperymentować. Pamiętaj, że dobrej jakości składniki to podstawa tej potrawy. Czy jesteś gotowy do wypróbowania tej innowacyjnej wersji polskiego klasyka?

Składniki:

  • 1 paczka schłodzonego ciasta francuskiego
  • 4 duże ziemniaki
  • 150 gr twarogu
  • 2 średniej wielkości cebule
  • pieprz ziołowy, sól, koper – do smaku

Pierogi ruskie z ciasta francuskiego – jak zrobić?

  1. Ziemniaki ugotowałam, przecisnęłam przez praskę i ostudziłam. Do letnich ziemniaków dodałam twaróg, dokładnie wymieszałam. Cebulkę podsmażyłam i dodałam do całości. Doprawiłam wg uznania.
  2. Wycinałam w cieście francuskim szklanką kółka, wkładałam po 1 łyżeczce farszu, lekko rozciągałam krążek, mocno zaklejałam brzegi i układałam na ruszcie wyłożonym papierem do pieczenia.
  3. Pierożki włożyłam do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piekłam ok. 20 minut, aż się ładnie zarumieniły.
  4. Z 1 porcji ciasta wyszło 32 pierogi (szklanka była raczej z tych mniejszych).
  5. Podałam posypane parmezanem.

Pierogi ruskie z ciasta francuskiego – dodatkowe informacje

Pierogi ruskie z ciasta francuskiego wyśmienicie smakują polane sosem czosnkowym lub śmietaną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierogi ruskie razowe
Następny przepis: Pierogi ruskie z boczkiem smażone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode