Pierogi ruskie razowe
Przepis na pierogi ruskie razowe to idealne połączenie polskiej tradycji kulinarnej z troską o zdrowie i dobrą kondycję. Sercem tych pierogów jest nadzienie z twarogu i ziemniaków, a tajemnica ich niepowtarzalnego charakteru kryje się w ciasto na pierogi zrobione z mąki razowej. To ono wyróżnia ten przepis na tle innych i sprawia, że te pierogi nie tylko smakują wyjątkowo, ale także są bardziej sycące i bogate w błonnik. Spróbuj przygotować samodzielnie pierogi ruskie razowe i zaskocz swoich bliskich niebanalnym wariantem tego popularnego dania.
admin
Składniki:
- 250g gotowanych ziemniaków
- 130g twarogu półtłustego
- cebula średniej wielkości
- 200g mąki razowej
- 1 jajko
- ciepła woda
- sól
Pierogi ruskie razowe – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Ciasto pierogowe: Do mąki dodać jajko, szczyptę soli, kilka łyżek wody aby zagnieść ciasto
- Farsz: Do ugotowanych ziemniaków dodać twaróg oraz zeszkloną na oleju cebulę. Tłuczemy, aby połączyć składniki
- Ciasto rozwałkować i wykrawać krążki. Krążek napełnić farszem i zlepić brzegi. Brzegi przyciskać jak spinacze na ubrania i wychodzi wzorek. Pierogi wrzucić do gotującej się wody. Po wypłynięciu gotować około 10 min. Gotowe. Podaje z śmietaną oraz koperkiem
Pierogi ruskie razowe – dodatkowe informacje
Można podawać z jogurtem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PIEROGI RUSKIE OKRASZONE CEBULKĄ
Następny przepis: Pierogi ruskie z ciasta francuskiego