Pierogi ruskie razowe

Pierogi ruskie razowe

Przepis na pierogi ruskie razowe to idealne połączenie polskiej tradycji kulinarnej z troską o zdrowie i dobrą kondycję. Sercem tych pierogów jest nadzienie z twarogu i ziemniaków, a tajemnica ich niepowtarzalnego charakteru kryje się w ciasto na pierogi zrobione z mąki razowej. To ono wyróżnia ten przepis na tle innych i sprawia, że te pierogi nie tylko smakują wyjątkowo, ale także są bardziej sycące i bogate w błonnik. Spróbuj przygotować samodzielnie pierogi ruskie razowe i zaskocz swoich bliskich niebanalnym wariantem tego popularnego dania.

Składniki:

  • 250g gotowanych ziemniaków
  • 130g twarogu półtłustego
  • cebula średniej wielkości
  • 200g mąki razowej
  • 1 jajko
  • ciepła woda
  • sól

Pierogi ruskie razowe – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto pierogowe: Do mąki dodać jajko, szczyptę soli, kilka łyżek wody aby zagnieść ciasto
  2. Farsz: Do ugotowanych ziemniaków dodać twaróg oraz zeszkloną na oleju cebulę. Tłuczemy, aby połączyć składniki
  3. Ciasto rozwałkować i wykrawać krążki. Krążek napełnić farszem i zlepić brzegi. Brzegi przyciskać jak spinacze na ubrania i wychodzi wzorek. Pierogi wrzucić do gotującej się wody. Po wypłynięciu gotować około 10 min. Gotowe. Podaje z śmietaną oraz koperkiem

Pierogi ruskie razowe – dodatkowe informacje

Można podawać z jogurtem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PIEROGI RUSKIE OKRASZONE CEBULKĄ
Następny przepis: Pierogi ruskie z ciasta francuskiego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode