PIEROGI RUSKIE OKRASZONE CEBULKĄ

PIEROGI RUSKIE OKRASZONE CEBULKĄ

Pierogi Ruskie Okraszone Cebulką to przepis na jedno z najbardziej klasycznych i ukochanych dań polskiej kuchni. Serwowane jako danie główne lub przekąska, te zaskakująco proste do przygotowania pierogi są pełne smaku i tradycji. Wykorzystując składniki takie jak twarożek, ziemniaki i cebula, tworzymy pierogi, które są jednocześnie sycące i urzekające swoim smakiem. Wykończone podprażoną cebulką, tworzą danie, które jest nie tylko smaczne, ale również estetycznie prezentuje się na talerzu. Doskonale komponują się z różnymi sosami i dodatkami, dzięki czemu każdy może dostosować je do swojego gustu.

Składniki:

  • ciasto: 1 kg mąki,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 szklanki ciepłej wody (nie gorącej).
  • farsz: Kilogram ziemniaków gotowanych (przepuszczonych przez prasę lub zmielonych),
  • pół kilograma twarogu z wiaderka,
  • 2 cebule,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego,
  • szczypta soli.

Pierogi ruskie okraszone cebulką – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto połączyć ze sobą, wyrobić ciasto (powinno być elastyczne).
  2. Farsz na pierogi połączyć, cebulkę usmażyć na brązowo na oleju, dodać do farszu, wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Gotowe ciasto rozwałkować, wycinać szklanką koła, nałożyć farsz, formować pierogi.
  4. Do garnka wlać 3 litry wody, osolić.
  5. Wkładać do gotującej się wody przygotowane pierogi (ja kładłam po 6 sztuk).
  6. Po wypłynięciu na wierzch gotować na wolnym ogniu jeszcze 5 minut.
  7. Okrasić skwarkami lub cebulą usmażoną.

Z całości wyszło mi 60 sztuk.

PIEROGI RUSKIE OKRASZONE CEBULKĄ – dodatkowe informacje

Po ugotowaniu i ostygnięciu, można zamrozić pierogi ruskie z czym. Wystarczy włożyć je do pojemników.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PIEROGI RUSKIE
Następny przepis: Pierogi ruskie razowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode