PIEROGI RUSKIE OKRASZONE CEBULKĄ
Pierogi Ruskie Okraszone Cebulką to przepis na jedno z najbardziej klasycznych i ukochanych dań polskiej kuchni. Serwowane jako danie główne lub przekąska, te zaskakująco proste do przygotowania pierogi są pełne smaku i tradycji. Wykorzystując składniki takie jak twarożek, ziemniaki i cebula, tworzymy pierogi, które są jednocześnie sycące i urzekające swoim smakiem. Wykończone podprażoną cebulką, tworzą danie, które jest nie tylko smaczne, ale również estetycznie prezentuje się na talerzu. Doskonale komponują się z różnymi sosami i dodatkami, dzięki czemu każdy może dostosować je do swojego gustu.
admin
Składniki:
- ciasto: 1 kg mąki,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 szklanki ciepłej wody (nie gorącej).
- farsz: Kilogram ziemniaków gotowanych (przepuszczonych przez prasę lub zmielonych),
- pół kilograma twarogu z wiaderka,
- 2 cebule,
- 3-4 łyżki oleju,
- pół łyżeczki pieprzu czarnego,
- szczypta soli.
Pierogi ruskie okraszone cebulką – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Składniki na ciasto połączyć ze sobą, wyrobić ciasto (powinno być elastyczne).
- Farsz na pierogi połączyć, cebulkę usmażyć na brązowo na oleju, dodać do farszu, wszystko dokładnie wymieszać.
- Gotowe ciasto rozwałkować, wycinać szklanką koła, nałożyć farsz, formować pierogi.
- Do garnka wlać 3 litry wody, osolić.
- Wkładać do gotującej się wody przygotowane pierogi (ja kładłam po 6 sztuk).
- Po wypłynięciu na wierzch gotować na wolnym ogniu jeszcze 5 minut.
- Okrasić skwarkami lub cebulą usmażoną.
Z całości wyszło mi 60 sztuk.
PIEROGI RUSKIE OKRASZONE CEBULKĄ – dodatkowe informacje
Po ugotowaniu i ostygnięciu, można zamrozić pierogi ruskie z czym. Wystarczy włożyć je do pojemników.