Pierogi ruskie z boczkiem smażone
Pierogi ruskie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która znana jest zarówno w kraju, jak i za granicą. Doskonałe na rodzwite dni, gdy potrzeba nam cięższego posiłku, ale też na specjalne okazje czy święta. Ta wariacja przepisu oferuje nam pierogi smażone w głębokim tłuszczu, co nadaje im unikalnej chrupkości i złotej kolorystyce. W tę syntezę smaków wprowadza dodatek boczku, co czyni danie bardziej sycącym i daje mu wyjątkowego charakteru. Symfonia smaków, którą oferują pierogi ruskie z boczkiem, jest doświadczeniem, które z pewnością ucieszy podniebienie każdego miłośnika polskiej kuchni.
admin
Składniki:
- Na 35 dużych pierogów:
- Na ciasto:
- 400 g mąki
- 1 żółtko
- 2 łyżki margaryny do sparowania pieczywa
- gorąca woda
- Na farsz:
- 150 g twarogu półtłustego
- 500 g ziemniaków
- 1 mała cebula
- 200 g surowego wędzonego boczku
- 1 mały ząbek czosnku
- sól i sporo pieprzu
- Ponad to:
- olej do smażenia
Pierogi ruskie z boczkiem smażone – jak zrobić?
- Farsz: Ziemniaki obrać, ugotować, zgnieść, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Ser również przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w kosteczkę i przesmażyć na patelni. Cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku. Wszystkie składniki farszu wymieszać i dobrze doprawić – farsz powinien być dość pikantny.
- Mąkę zaparzamy wodą, dodajemy żółtko i margarynę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasta wykrawamy kółka i nadziewamy sporą ilością farszu. Bardzo dobrze zawijamy brzegi. Smażymy w gorącym oleju na rumiano, co jakiś czas obracając. Smacznego!
Porady – dodatkowe informacje
Pierogi ruskie z boczkiem smażone należy bardzo dobrze skleić, gdyż smażone na oleju łatwiej się rozklejają. Pierogi wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym. Jeżeli robicie pierogi od szklanki wyjdzie wam ok. 50 szt.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi ruskie z cebulką
Następny przepis: Pierogi ruskie z miętą