Pierogi ruskie z miętą

Pierogi ruskie z miętą

Pierogi ruskie z miętą to niezwykła odsłona tradycyjnego polskiego dania, które zachwyca swoim wyjątkowym smakiem i aromatem. Dla wielu nie ma lepszej potrawy, niż domowe pierogi, a dodatek świeżej mięty z pewnością doda im oryginalności i jeszcze szerszej palety smaków. Same pierogi ruskie są doskonałe w swojej prostocie – delikatny, elasty czny ciasto wypełnione jest pysznym nadzieniem z twarogu, ziemniaków i cebuli. Dodatek mięty sprawi jednak, że to tradycyjne danie nabierze zupełnie nowego, niezwykle intrygującego charakteru. To idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie klasyczne smaki w nieco nowoczesnym wydaniu.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 500 g twarogu
  • 3-4 ugotowane ziemniaki
  • 1 łyżka drobno posiekanej mięty
  • pieprz, sól do smaku
  • przesmażona cebulka lub skwarki do okraszenia

Pierogi ruskie z miętą – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiać na stolnicę dodać sól, olej i gorącą wodę. Mieszać widelcem, dodać zimną wodę i wyrobić elastyczne ciasto.
  2. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać pokruszony ser, pieprz, sól i część mięty. Wymieszać. Resztę mięty zostawić do posypania na talerzu.
  3. Ciasto cienko rozwałkować, nakładać farsz i zlepić pierogi.
  4. Gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.

Podawać okraszone i posypane miętą.

Pierogi ruskie z miętą – dodatkowe informacje

Jak ktoś lubi to można zwiększyć ilość mięty w farszu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierogi ruskie z boczkiem smażone
Następny przepis: Pierogi ruskie ze skwarkami i suszoną cebulką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode