Piernikowe serce
Piernikowe serce to wyjątkowa wariacja na temat tradycyjnych pierników odpustowych. Dzięki unikalnemu kształtowi i przaśnemu smaku, są idealnym prezentem dla najbliższych. Poza typowym korzennym aromatem piernika, ten przepis oferuje nutę domowej miłości i ciepła. Co ważne, przygotowanie tych słodkości nie jest zbyt skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością będzie zaskakujący. Piernikowe serce to przepyszne upominki, które możemy przygotować samodzielnie – stworzone zarówno z myślą o bliskich, jak i dla własnej, słodkiej przyjemności.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 25 dag mąki
- 10 dag cukru pudru
- 10 dag prawdziwego miodu
- ¼ kostki margaryny
- 1 jajko
- 0,5 opakowania przyprawy do pierników
- 1 łyżka kakao
- 1/3 łyżeczki sody
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodatkowo:
- Lukier do dekoracji (robiony lub kupny)
- Czekolada mleczna do dekoracji
Piernikowe serce – jak zrobić?
- Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: kakao, sodę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, cukier puder, margarynę miód oraz jajko.
- Zagniatamy ciasto.
- Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,7 -1 cm. Z ciasta wycinamy serca w różnych rozmiarach. Możemy do tego celu użyć gotowych foremek lub przygotować sobie szablony. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy około 15 w 180˚C.
- Po upieczeniu piernikowe serca studzimy.
- Ostudzone dowolnie dekorujemy. Można napisać na nich np. imię ukochanej osoby. Napis wykonany jest z rozpuszczonej czekolady, a pozostałe ozdoby z lukru.
Piernikowe serce – dodatkowe informacje
Idealne także na inne okazje: np dzień Matki:)
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Piernikowe misie z marmoladą
Następny przepis: Piernikowy sos do ryby