Piernik ze śliwkami

Piernik ze śliwkami

Ten przepis na piernik ze śliwkami jest idealny na ciepłe jesienne wieczory. Wykorzystuje bogactwo sezonowych owoców, które w połączeniu z mocnym smakiem piernika dają niesamowity efekt. Słodkie śliwki, lekko kwaskowate w smaku, są doskonałym kontrastem dla ciasta piernikowego, które jest bardziej intensywne i pikantne. Całość tworzy niepowtarzalną mieszankę smaków, która rozpieszcza nie tylko podniebienie, ale i zmysł węchu dzięki zapachowi, jaki roztacza podczas pieczenia. Przygotowanie tego ciasta nie jest trudne, a efekt końcowy na pewno zadowoli każdego wielbiciela domowych wypieków.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki oleju
  • szklanka cukru
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 łyżki kakao
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • dodatkowo:
  • 1 kg śliwek
  • 2 łyżki bułki tartej do obsypania śliwek
  • 1-2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • wiórki kokosowe do posypania

Piernik ze śliwkami – jak zrobić?

  1. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i zasypać delikatnie bułką tartą.
  2. Jaja ubić z cukrem. Dodać olej, mleko, mąkę przesianą z cynamonem, kakao, proszkiem i sodą. Miksować do dokładnego połączenia składników.
  3. Formę wysmarować delikatnie margaryną, posypać bułką tartą. Wylać ciasto. Konsystencja powinna być gęsta. Na wierzchu poukładać połówki śliwek (uprzednio obsypane bułką tartą by uniknąć zakalca). Piec ok. godzinę w temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka.
  4. Po ostygnięciu: czekoladę rozpuścić (u mnie mikrofalówka), wymieszać, polać delikatnie ciasto po wierzchu i posypać wiórkami kokosowymi.

Piernik ze śliwkami – dodatkowe informacje

Możemy ominąć posypywanie śliwek bułką tartą, jednak jest to sposób na zabezpieczenie się przed powstaniem ewentualnego zakalca.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: piernik z serem
Następny przepis: Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode