Piernik ze śliwkami
Ten przepis na piernik ze śliwkami jest idealny na ciepłe jesienne wieczory. Wykorzystuje bogactwo sezonowych owoców, które w połączeniu z mocnym smakiem piernika dają niesamowity efekt. Słodkie śliwki, lekko kwaskowate w smaku, są doskonałym kontrastem dla ciasta piernikowego, które jest bardziej intensywne i pikantne. Całość tworzy niepowtarzalną mieszankę smaków, która rozpieszcza nie tylko podniebienie, ale i zmysł węchu dzięki zapachowi, jaki roztacza podczas pieczenia. Przygotowanie tego ciasta nie jest trudne, a efekt końcowy na pewno zadowoli każdego wielbiciela domowych wypieków.
admin
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 5 jaj
- 3/4 szklanki oleju
- szklanka cukru
- 2-3 łyżki mleka
- 1 łyżka cynamonu
- 3 łyżki kakao
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- dodatkowo:
- 1 kg śliwek
- 2 łyżki bułki tartej do obsypania śliwek
- 1-2 tabliczki gorzkiej czekolady
- wiórki kokosowe do posypania
Piernik ze śliwkami – jak zrobić?
- Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i zasypać delikatnie bułką tartą.
- Jaja ubić z cukrem. Dodać olej, mleko, mąkę przesianą z cynamonem, kakao, proszkiem i sodą. Miksować do dokładnego połączenia składników.
- Formę wysmarować delikatnie margaryną, posypać bułką tartą. Wylać ciasto. Konsystencja powinna być gęsta. Na wierzchu poukładać połówki śliwek (uprzednio obsypane bułką tartą by uniknąć zakalca). Piec ok. godzinę w temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka.
- Po ostygnięciu: czekoladę rozpuścić (u mnie mikrofalówka), wymieszać, polać delikatnie ciasto po wierzchu i posypać wiórkami kokosowymi.
Piernik ze śliwkami – dodatkowe informacje
Możemy ominąć posypywanie śliwek bułką tartą, jednak jest to sposób na zabezpieczenie się przed powstaniem ewentualnego zakalca.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: piernik z serem
Następny przepis: Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym