Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym
Przygotowanie tradycyjnych pierniczków staropolskich na dojrzewającym cieście to niezwykły rytuał, który niewątpliwie wprowadzi domowy klimat w nadchodzące święta. Ten oryginalny przepis zakłada, że ciasto na pierniczki będzie dojrzewało minimum 2 tygodnie, dzięki czemu smaki roztoczą pełnię swojego aromatu. Pierniczki są delikatne i pełne korzennych akcentów, które zadowolą podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Czas dojrzewania cierpliwie wydobywa z nich to, co najlepsze, czyniąc z nich nie tylko wyjątkowy wypiek, ale również symbolem staropolskich tradycji i atmosfery bożonarodzeniowej radości.
admin
Składniki:
- 500g mąki pszczelarskiej
- 250ml syropu klonowego
- szklanka brązowego cukru
- 125g masła
- 1/4 szklanki mleka migdałowego
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka kurze
- szczypta soli morskiej
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej
- 2 łyżeczki wanilii
- łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- lukier cytrynowy
- posypki czekoladowe
Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Studzimy.
- Dodajemy przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę.
- Garnek zawijamy folią spożywczą i zostawiamy w chłodnym miejscu na 2-3 tygodnie, aby ciasto dojrzało.
- Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i wycinamy pierniczki.
- Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
- Układając pierniczki na blasze należy zostawić dość duże przerwy, gdyż mocno rosną.
- Wystudzone pierniczki lukrujemy i dekorujemy posypkami.
Słowa kluczowe: dojrzewające ciasto na pierniczki, przepis na piernik dojrzewający 2 tygodnie, pierniczki świąteczne dojrzewające, pierniczki staropolskie, pierniki dojrzewające przepis, pierniczki dojrzewające
Porady – dodatkowe informacje
Jeżeli temperatura na dworze jest powyżej zera ciasto można zostawić na balkonie. Nie będzie nam zajmowało miejsca w lodówce. Równie dobrze możemy je zostawić w zimnym, nieogrzewanym pomieszczeniu np. piwnicy.