Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym

Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym

Przygotowanie tradycyjnych pierniczków staropolskich na dojrzewającym cieście to niezwykły rytuał, który niewątpliwie wprowadzi domowy klimat w nadchodzące święta. Ten oryginalny przepis zakłada, że ciasto na pierniczki będzie dojrzewało minimum 2 tygodnie, dzięki czemu smaki roztoczą pełnię swojego aromatu. Pierniczki są delikatne i pełne korzennych akcentów, które zadowolą podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Czas dojrzewania cierpliwie wydobywa z nich to, co najlepsze, czyniąc z nich nie tylko wyjątkowy wypiek, ale również symbolem staropolskich tradycji i atmosfery bożonarodzeniowej radości.

Składniki:

  • 500g mąki pszczelarskiej
  • 250ml syropu klonowego
  • szklanka brązowego cukru
  • 125g masła
  • 1/4 szklanki mleka migdałowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka kurze
  • szczypta soli morskiej
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki wanilii
  • łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • lukier cytrynowy
  • posypki czekoladowe

Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Studzimy.
  2. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę.
  3. Garnek zawijamy folią spożywczą i zostawiamy w chłodnym miejscu na 2-3 tygodnie, aby ciasto dojrzało.
  4. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i wycinamy pierniczki.
  5. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
  6. Układając pierniczki na blasze należy zostawić dość duże przerwy, gdyż mocno rosną.
  7. Wystudzone pierniczki lukrujemy i dekorujemy posypkami.

Słowa kluczowe: dojrzewające ciasto na pierniczki, przepis na piernik dojrzewający 2 tygodnie, pierniczki świąteczne dojrzewające, pierniczki staropolskie, pierniki dojrzewające przepis, pierniczki dojrzewające

Porady – dodatkowe informacje

Jeżeli temperatura na dworze jest powyżej zera ciasto można zostawić na balkonie. Nie będzie nam zajmowało miejsca w lodówce. Równie dobrze możemy je zostawić w zimnym, nieogrzewanym pomieszczeniu np. piwnicy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Piernik ze śliwkami
Następny przepis: Pierniki na opłatku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode