piernik z serem

piernik z serem

Jednym z najciekawszych trendów wypieków świątecznych jest kombinowanie klasycznych smaków w nowe, niespodziewane kompozycje. Piernik z serem to propozycja dla tych smakoszy, którzy szczególnie cenią sobie połączenie smaku pikantnego, korzennego piernika z delikatnym, kremowym serem. Wybrane składniki topnieją w ustach, a wrażenie smaku jest naprawdę wyjątkowe i niepowtarzalne. Piernik z serem to idealny deser na zakończenie rodzinnego obiadu świątecznego, ale także przepyszna przekąska do popołudniowej filiżanki herbaty. Przygotowanie go nie jest skomplikowane, a efekt końcowy na pewno zadowoli domowników i gości.

Składniki:

  • piernik:
  • 4 jaja
  • 1,5 szklanki cukru
  • 300 gram powideł śliwkowych (słoiczek)
  • 1 szklanka mleka
  • opakowanie przyprawy do piernika (20 gram, dałam Kamis)
  • 2,5 łyżki ciemnego kakao
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 2,5 szklanki mąki pszennej
  • masa serowa:
  • 0,5 kg twarogu półtłustego
  • 100 gram rozpuszczonego, schłodzonego masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 4 jaja
  • na wierzch: cukier puder lub polewa czekoladowa

Piernik z serem – jak zrobić?

  1. Całe jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę.
  2. Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy jajecznej, następnie dodajemy powidła, olej, mleko, przyprawę, miksujemy wszystko na jednolitą masę.
  3. Żółtka ubijamy z cukrem. Twaróg mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do niego masę żółtkową, budyń, masło.
  4. Miksujemy blenderem do dokładnego połączenia składników.
  5. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników.
  6. Blachę o wymiarach 28×32 lub dużą tortownicę (ja tak zrobiłam) o średnicy 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto piernikowe.
  7. Następnie delikatnie rozprowadzamy masę serową wygładzając ją szpatułką lub łyżką.
  8. Pieczemy w funkcji góra-dół około 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyłączeniu uchylamy lekko drzwiczki piekarnika na 20 minut, następnie wyjmujemy ciasto na blat, schładzamy.

piernik z serem – dodatkowe informacje

Możemy polać go polewą czekoladową lub po prostu, tak jak ja, posypać cukrem pudrem.

Uwaga: Ja użyłam 1,5 porcji masy serowej, czyli 750 gramów twarogu, 150 g masła, 3/4 szklanki cukru, itp.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: piernik z kawą
Następny przepis: Piernik z polewa czekoladowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode