Piernik z polewa czekoladowa
Dziś chciałbym przedstawić przepis na wyjątkowo smakowity piernik z polewą czekoladową. Ta tradycyjna, świąteczna wypieka z pewnością przypadnie do gustu wartościom wielbicielom nie tylko pierników, ale i słodkości w ogóle. Piernik z polewa czekoladową charakteryzuje się intensywnym smakiem i wilgotną konsystencją, której sekret tkwi w starannie dobranych proporcjach składników. Aromatyczna mieszanka przypraw piernikowych w połączeniu z gładką, rozpływającą się w ustach polewą czekoladową tworzą niezapomniane doznania kulinarne. Idealny na rodzinne spotkania, spotkania ze znajomymi czy jako prezent świąteczny dla bliskiej osoby. Zapraszam do wspólnego przygotowania tego delikatnego, pachnącego cynamonem i goździkami piernika.
admin
Składniki:
- słoiczek miodu (200-230 g)
- cukier trzcinowy 1 szklanka
- masło Finuu (klasyczne) 1/3 kostki
- jajka 5 sztuk
- konfitury wiśniowe 3 łyżki
- śmietana 3 łyżki
- przyprawa do pierników
- kakao 3 łyżki
- goździki mielone 3 łyżeczki (do herbaty)
- rodzynki mała paczka
- mąka przesiana 2,5 szklanki
- Polewa
- czekolada czarna – 70% – firmy Wawel 50g (połowa tabliczki)
- masło 70g
- kakao 1 łyżeczka
- cukier 2 łyżeczki
- woda 2 łyżeczki
- ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
Piernik z polewą czekoladową – jak zrobić?
-
Miod z cukrem topimy w garnku aż do całkowitego rozpuszczenia.
Od czasu do czasu mieszamy, żeby masa się nie przypaliła. W drugim garnku roztapiamy masło. Wszystko to robimy na małym ogniu.
Po rozpuszczeniu odstawiamy masło i masę miodowo-cukrową do ostudzenia.
Gdy będą już tylko ciepłe wlewamy wszystko do miski ceramicznej i dodajemy po kolei wszystkie pozostałe produkty, mieszając je dokładnie. Mąkę dodajemy powoli i dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek.
Rodzynki przed dodaniem trzeba zalać wrzątkiem i przykryć na 15 min., żeby były pulchne. Gdy już wszystko dokładnie wymieszamy – a musi to tworzyć lejącą masę – wlewamy gotowe ciasto do formy wysmarowanej masłem i posypanej dokładnie bułką tartą. Piernik pieczemy 40 minut.
Upieczony, gorący jeszcze piernik polewamy masą czekoladową. -
Polewę przygotowujemy następująco:
Czekoladę z masłem roztapiamy w garnuszku na wolnym ogniu. Dodajemy kakao, cukier, wodę i ekstrakt waniliowy. Ciągle mieszając, aż masa będzie gładka (ok. 10 min).
Taką gorącą masę wylewamy na świeżo upieczony piernik.
Piernik należy trzymać pod przykryciem przez cały okres konsumpcji, żeby zachował wilgotność.
SMACZNEGO
Piernik z polewą czekoladową – dodatkowe informacje
Piernik można przechowywać pod przykryciem, ale nie w lodówce, bo traci swoją naturalną miękkość.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: piernik z serem
Następny przepis: Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym