Piernik razowy

Piernik razowy

Zapraszamy do odkrycia smaku tradycyjnego, lekko korzennego i intensywnie aromatycznego piernika razowego. To wyśmienite ciasto, które swoim smakiem oddaje świąteczną atmosferę. Piernik razowy to doskonały przepis na ciasto, które jest nie tylko pyszne, ale także relatywnie zdrowe, dzięki wykorzystaniu mąki razowej. Delikatna słodycz ciasta zrównoważona jest przez charakterystyczne przyprawy piernikowe, co sprawia, że piernik razowy jest idealnym wyborem na świąteczny stół. Ciepłe i przytulne nuty kwaskowatych owoców dodają mu szczególnego uroku, a chrupiące orzechy wprowadzają element zaskoczenia. Ta wersja klasycznego przepisu na piernik zapewni niezwykłe smakowe doznanie każdemu łasuchowi.

Składniki:

  • 1,5 -2 szklanki mąki pszenna razowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mixu bakalii

Piernik razowy – jak zrobić?

  1. Bakalie rozdrobnić i przełożyć do miski. Dodać wszystkie sypkie składniki, wymieszać. Dodać jajka, olej i wodę (na początek 0,5 szklanki, by ciasto nie było za rzadkie, w razie potrzeby dolać wodę). Całość wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
  2. Piec w 180 stopniach 35-45 minut do suchego patyczka. Ciasto kroić po wystudzeniu.

Piernik razowy – dodatkowe informacje

Ja do swojego piernika dodatkowo dodałam łyżeczkę ciemnego kakao.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Piernik staropolski sześciotygodniowy dojrzewający
Następny przepis: Piernik staropolski z masą orzechową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode