Piernik przekładany z truskawkami i galaretką
Czy jest coś lepszego niż domowy, miękki piernik? Oczywiście, że jest! To piernik przekładany soczystymi truskawkami i galaretką. Słodki smak ciasta idealnie komponuje się z kwasowością owoców, tworząc niebiańskie połączenie. Sam w sobie jest wyjątkowo puszysty i aromatyczny – to efekt zastosowania przypraw korzennych, które nadają mu charakterystycznego piernikowego smaku. Połączenie tradycyjnego polskiego ciasta z letnimi owocami to prawdziwy rarytas, który przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Bez względu na okazję, piernik z truskawkami i galaretką sprawdzi się idealnie. Spróbuj, a przekonasz się sam.
admin
Składniki:
- Ciasto piernikowe:
- 5 jajek
- 2,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- op.cukru waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 op.przyprawy korzennej
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki oleju
- Masa serowo-truskawkowa:
- 150 g truskawek
- 300 g twarogu 3-krotnie zmielonego
- 250 ml śmietany kremówki
- op.żelatyny-fix deserowej (60g)
- 3 łyżki cukru
- Galaretka:
- 200g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- Polewa:
- pół kostki margaryny
- pół szklanki cukru
- 3-4 łyżki ciemnego kakao
- 3 łyżeczki mleka
- Ponadto:
- 150 g truskawek na wierzch
Piernik przekładany z truskawkami i galaretką – jak zrobić?
- Ciasto piernikowe: jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą korzenną. Dodawać do jajek na przemian z olejem i letnim mlekiem. Wszystkie składniki połączyć.Tak przygotowane ciasto przelać na blaszkę (o wym.25/30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w 180 st. Ostudzić. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, odstawić do stężenia.
-
Masa serowo-truskawkowa: umyte i pozbawione szypułek truskawki zmiksować razem z cukrem. Dodać ser, ubitą na sztywno kremówkę i przygotowaną wg przepisu na op.żelatynę. Wszystkie składniki połączyć i odstawić do stężenia.
2. -
Polewa: margarynę rozpuścić z cukrem. Dodać kakao i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji na wolnym ogniu. Następnie dodać mleko, wymieszać i chwilę podgotować.
3. - Ostudzone ciasto piernikowe przekroić wzdłuż na trzy jednakowe blaty. Dolną część ciasta przełożyć do formy i wyłożyć masę serowo-truskawkową. Odstawić na chwilę w chłodne miejsce. Wyłożyć drugi blat ciasta, poukładać połówki truskawek i zalać mocno stężałą galaretką. 4.
- Następnie przykryć trzecim płatem ciasta, poukładać pozostałe truskawki wylać jeszcze ciepłą polewę kakaową. Ciasto odstawić do stężenia na min.3 godz.a najlepiej na całą noc. 5.
Piernik przekładany z truskawkami – dodatkowe informacje
* ja użyłam truskawek mrożonych, które trzeba wcześniej odmrozić
*ciasto jest najsmaczniejsze na 2-3 dzień