Piernik przekładany z truskawkami i galaretką

Piernik przekładany z truskawkami i galaretką

Czy jest coś lepszego niż domowy, miękki piernik? Oczywiście, że jest! To piernik przekładany soczystymi truskawkami i galaretką. Słodki smak ciasta idealnie komponuje się z kwasowością owoców, tworząc niebiańskie połączenie. Sam w sobie jest wyjątkowo puszysty i aromatyczny – to efekt zastosowania przypraw korzennych, które nadają mu charakterystycznego piernikowego smaku. Połączenie tradycyjnego polskiego ciasta z letnimi owocami to prawdziwy rarytas, który przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Bez względu na okazję, piernik z truskawkami i galaretką sprawdzi się idealnie. Spróbuj, a przekonasz się sam.

Składniki:

  • Ciasto piernikowe:
  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • op.cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 op.przyprawy korzennej
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki oleju
  • Masa serowo-truskawkowa:
  • 150 g truskawek
  • 300 g twarogu 3-krotnie zmielonego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • op.żelatyny-fix deserowej (60g)
  • 3 łyżki cukru
  • Galaretka:
  • 200g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Polewa:
  • pół kostki margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 3-4 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżeczki mleka
  • Ponadto:
  • 150 g truskawek na wierzch

Piernik przekładany z truskawkami i galaretką – jak zrobić?

  1. Ciasto piernikowe: jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą korzenną. Dodawać do jajek na przemian z olejem i letnim mlekiem. Wszystkie składniki połączyć.Tak przygotowane ciasto przelać na blaszkę (o wym.25/30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w 180 st. Ostudzić. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, odstawić do stężenia. ciasto piernikowe
  2. Masa serowo-truskawkowa: umyte i pozbawione szypułek truskawki zmiksować razem z cukrem. Dodać ser, ubitą na sztywno kremówkę i przygotowaną wg przepisu na op.żelatynę. Wszystkie składniki połączyć i odstawić do stężenia.
    2.
  3. Polewa: margarynę rozpuścić z cukrem. Dodać kakao i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji na wolnym ogniu. Następnie dodać mleko, wymieszać i chwilę podgotować.
    3.
  4. Ostudzone ciasto piernikowe przekroić wzdłuż na trzy jednakowe blaty. Dolną część ciasta przełożyć do formy i wyłożyć masę serowo-truskawkową. Odstawić na chwilę w chłodne miejsce. Wyłożyć drugi blat ciasta, poukładać połówki truskawek i zalać mocno stężałą galaretką. truskawki na ciescie piernikowym 4.
  5. Następnie przykryć trzecim płatem ciasta, poukładać pozostałe truskawki wylać jeszcze ciepłą polewę kakaową. Ciasto odstawić do stężenia na min.3 godz.a najlepiej na całą noc. wierzch polany polewa kakaową 5.

Piernik przekładany z truskawkami – dodatkowe informacje

* ja użyłam truskawek mrożonych, które trzeba wcześniej odmrozić

*ciasto jest najsmaczniejsze na 2-3 dzień


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: piernik przekładany...
Następny przepis: Piernik razowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode