Piernik na palonym cukrze
Podróżujcie razem ze mną, prosto do świętecznej krainy pyszności, gdzie główną rolę gra… piernik! Ale nie byle jaki, bo ten przygotowany na palonym cukrze. To magiczny dodatek, który dodaje mu niepowtarzalnego smaku i wyrafinowania. W ten sposób piernik zyskuje ten jedyny w swoim rodzaju, intensywnie karmelowy akcent, który idealnie komponuje się z tradycyjną, jedwabistą domieszką przypraw. Właśnie dla takich smaków warto czekać cały rok! Więc jeśli szukacie przepisu na coś wyjątkowego, piernik z palonym cukrem bez wątpienia spełni Wasze oczekiwania.
admin
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 kg mąki pszennej
- karmel z 1 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 10 łyżek miodu
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kostka margaryny
- 1 przyprawa do piernika
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki sody
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
Piernik na palonym cukrze – jak zrobić?
- Karmel z 1 szklanki cukru kryształu, rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody.
- Margarynę ucieramy z cukrem pudrem.
- Do tego stopniowo dodajemy cukier waniliowy, żółtka, karmel, miód, mąkę (razem z sodą), śmietanę oraz przyprawy.
- Ubijamy pianę z białek, mieszamy.
- Pieczemy ciasto.
Piernik na palonym cukrze – dodatkowe informacje
Po upieczeniu możemy ciasto przekroić i przełożyć masą lub dżemem. Ja robiłam bez tych dodatków.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Piernik krakowski z powidłami
Następny przepis: Piernik przekładany