Piernik przekładany

Piernik przekładany

Czy jest coś lepszego niż aromat domowego pieczenia, szczególnie gdy to pieczenie jest piernikiem? Ciepły, korzenny zapach piernika jest nierozłączny z atmosferą Świąt Bożego Narodzenia, ale ten przepis jest na tyle uniwersalny, że sprawdzi się w każdą porę roku. Piernik przekładany jest idealny zarówno na duże rodzinne spotkania, jak i na małe, codzienne przekąski – wszystko dzięki temu, że jest pieczony na dużej blasze. Starannie dobrane składniki zapewniają doskonałą konsystencję i smak, którymi nie pogardzi żaden łasuch. Gotowy piernik jest wilgotny, aromatyczny i niezwykle pyszny, a warstwy miodowego przekładu dodają mu wyjątkowego charakteru.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka sztucznego miodu
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mocnej przestudzonej herbaty (u mnie z dwóch torebek)
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 szklanka cukru
  • Masa:
  • 9 łyżek błyskawicznej kaszy manny
  • 3/4 litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • Dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

Piernik przekładany – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto:

    Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody; miksujemy. Następnie wlewamy powoli olej, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki. Wlewamy miód, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody. Na koniec wlewamy herbatę oraz wsypujemy przyprawę do piernika. Miksujemy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Blachę o wymiarach 34×24 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy pierwszą część ciasta. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180*C. W ten sam sposób pieczemy pozostałe dwa ciasta.

  2. 2.
    Masa:

    Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, ponownie zagotowujemy, aż masa zgęstnieje; studzimy. W misce miksujemy miękkie masło i cały czas miksując, dodajemy partiami kaszę mannę.

  3. 3.
    Przełożenie:

    Pierwszą część ciasta smarujemy połową dżemu i wykładamy połowę masy. Przykrywamy kolejnym ciastem, smarujemy pozostałym dżemem i równo rozsmarowujemy pozostałą masą. Całość przykrywamy trzecim ciastem.

  4. 4.
    Dekorujemy według uznania.

Słowa kluczowe: piernik przekładany na dużą blachę

Piernik przekładany – dodatkowe informacje

Ciasto piernikowe przeznaczone do przekładania najlepiej wstawić do lodówki, aby masa zastygła. W celu uzyskania równomiernego ucisku, można nałożyć deskę na wierzch.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Piernik na palonym cukrze
Następny przepis: piernik przekładany...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode