Piernik przekładany
Składniki:
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka sztucznego miodu
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mocnej przestudzonej herbaty (u mnie z dwóch torebek)
- 4 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 przyprawa do piernika
- 1 szklanka cukru
- Masa:
- 9 łyżek błyskawicznej kaszy manny
- 3/4 litra mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Piernik przekładany – jak zrobić?
-
1.
Ciasto:Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody; miksujemy. Następnie wlewamy powoli olej, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki. Wlewamy miód, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody. Na koniec wlewamy herbatę oraz wsypujemy przyprawę do piernika. Miksujemy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Blachę o wymiarach 34×24 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy pierwszą część ciasta. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180*C. W ten sam sposób pieczemy pozostałe dwa ciasta.
-
2.
Masa:Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, ponownie zagotowujemy, aż masa zgęstnieje; studzimy. W misce miksujemy miękkie masło i cały czas miksując, dodajemy partiami kaszę mannę.
-
3.
Przełożenie:Pierwszą część ciasta smarujemy połową dżemu i wykładamy połowę masy. Przykrywamy kolejnym ciastem, smarujemy pozostałym dżemem i równo rozsmarowujemy pozostałą masą. Całość przykrywamy trzecim ciastem.
-
4.
Dekorujemy według uznania.
Słowa kluczowe: piernik przekładany na dużą blachę
Piernik przekładany – dodatkowe informacje
Ciasto piernikowe przeznaczone do przekładania najlepiej wstawić do lodówki, aby masa zastygła. W celu uzyskania równomiernego ucisku, można nałożyć deskę na wierzch.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Piernik na palonym cukrze
Następny przepis: piernik przekładany...